Latviešu rakstnieku kopoto rakstu izdevumi trimdā - Ruberte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbs aptver periodu no 1940.gada līdz 1991.gadam. Darbā raksturoti un analizēti 15 latviešu rakstnieku 17 kopotu rakstu izdevumi trimdā: noskaidroti autora iepriekšējie darbu kopojumi, izdevuma pilnīgums, kārtojums, saturs, noformējums, bibliogrāfiskais uzziņu aparāts, vēlākie autora darbu izdevumi. Izdevumu sagatavošanas raksturošanai izmantoti nepublicēti materiāli. Maģistra darbā sniegti pārskati par kopotu rakstu veidošanas principiem, latviešu rakstnieku kopotu rakstu izdošanas vēsturi, ieskats trimdas grāmatniecībā. Galvenās nodaļas ietvaros materiāls grupēts izdevniecību secībā, vispirms sniedzot īsu pārskatu par to darbību, tad raksturoti kopotu rakstu izdevumi to izdošanas hronoloģijā. Maģistra darbā iestrādāti Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas universitātes bibliotēkas, Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja, Kārļa Skalbes memoriālā muzeja "Saulrieti" dokumenti. Izdevumu noskaidrošanai izmantota Benjamiņa Jēgera "Latviešu trimdas izdevumu bibliogrāfija". Darbā pielietotas analītiskās, statistiskās un salīdzinošās metodes

In the Master’s work 17 editions of the collected works by 15 Latvian writers published in the exile are described and analysed. The work comprises the period 1940 – 1991. The criteria of the pulications’ characterization are: previous editions of the author’s collection, the completeness of editions, the structure, the content, the design, the posterior editions of author’s works. In order to characterize the preparation of editions unpublished materiāls have been used. In the Master’s work surveys are given about the principles of preparation of the collected works, bookscience in the exile, history of the publishing of the collected works by Latvian writers published in Latvia. In the Master’s work there are included the documents of National Library of Latvia, Library of the University of Latvia, Kārlis Skalbe Memorial Museum „Saulrieti”, as well as Literature, Theatre and Music museum. In order to elicit the editions the „Bibliography of Latvian Publications Published Outside Latvia” by Benjamiņš Jēgers is used. Statistical, analytical and comparative methods have been applied at work
The Editions of the Collected Works by Latvian Writers Published in the Exile
Keywords: Komunikācijas zinātne