Vardarbība ģimenē: Valsts probācijas dienesta ( VPD) loma vardarbības ierobežošanā ģimenē - Gailīte, Gita (Latvijas Universitāte, 2014)
Ļoti aktuāla problēma, kura bez nedaudziem izņēmumiem, lielākā vai mazākā mērā, skar gandrīz katru ģimeni - vardarbība ģimenē. Vardarbība ģimenē ir daudzveidīga, ar dažādām niansēm un izpausmēm, katrā konkrētajā gadījumā savādāka: sieviete, kura ilgstoši cieš vīra pazemojumus; vardarbība pret bērniem, kas tiek sisti, pazemoti, atstāti novārtā, seksuāli izmantoti utt. Bērni un sievietes ģimenē no vardarbības cieš visvairāk, tas secināts Labklājības ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par Programmas vardarbības ģimenē mazināšanai 2008.-2011.gadam izpildi. Vienlaikus, lai mazinātu vardarbību ģimenē, ir būtiski palīdzēt arī cietušajiem pilngadīgajiem, kā arī strādāt ar varmākām, mācot viņus rīkoties nevardarbīgi. Labklājības ministrija ir uzsākusi darbu, lai Latvijā ieviestu vardarbību veikušo cilvēku rehabilitāciju ar mērķi palīdzēt mainīt vardarbīgu uzvedību.

A widespread problem, that to a lesser or greater extent affects almost every family is domestic violence. Domestic violence is diverse, with a variety of nuances and its form can be different in each case: a woman who is suffering from her husband’s humiliation; violence against children who are beaten, humiliated, neglected, and sexually abused and so on. Women and children experience the most domestic violence. This was concluded by the 2008-2011 Ministry of Welfare report on Programs for the Reduction of Domestic Violence. At the same time, it is important to assist victims of legal age and to work with the offenders, teaching them not to commit violence, in order to reduce the rates of domestic abuse. The Ministry of Welfare has begun work to implement rehabilitation of the perpetrators in Latvia, to help change their violent behavior.
Domestic violence: The role of the State Probation Service in limiting domestic violence
Keywords: Juridiskā zinātne