Savvaļas skābeņu sugas kā modeļi ekofizioloģiskajos pētījumos veģetācijas eksperimenta apstākļos: fizioloģisko gradientu un minerālvielu nodrošinājuma ietekme - Bule, Annija (Latvijas Universitāte, 2021)
Augi sev nepieciešamos elementus uzņem caur augsni un uzkrāj dažādās auga daļās. Dažādu elementu koncentrācija augu daļās ir atkarīga no dažādiem faktoriem – sugas, vides, auga vecuma, auga fizioloģijas. Pētījumā izmantoja četras savvaļas skābeņu sugas: Rumex hydrolapathum, Rumex confertus, Rumex maritimus, Rumex longifolius. Sugām noteica lapu fizioloģiskos un morfoloģiskos parametrus. Mērija hlorofila a fluorescenci, lapu garumu, platumu, svaigo un sauso masu, kā arī veica jonu analīzes. 2019. gadā pētījumu turpināja, apskatot Rumex hydrolapathum reakciju uz dažādām minerālvielu kompleksa koncentrācijām un slāpekļa ietekmi dažādās formās (NO3- un NH4+) Pētījums liecina, ka dažādām skābeņu ģints sugām ir atšķirīga attīstības stratēģija. Katrai sugai būtiski atšķīrās lielākās lapas vecums. Fizioloģiskie un morfoloģiskie parametri bija atkarīgi gan no sugas, gan no lapu vecuma. Izmantojot nelielas koncentrācijas palipdus minerālvielām NH4+ uzrādīja labāku ietekmi uz auga metabolismu un biomasu nekā NO3-, bet koncetrāciju palielinot NO3- uzrādīja labākus rezultātus kā NH4+. Augstā minerālvielu koncentrācijā un papildus pievienojot slāpekli, augā samazinājās fotosintēzes fotoķīmisko procesu aktivitāte, kas liecina par minerālvielu piesātinājumu.

Plants acquire the necessary elements from the soil and accumulate in different parts of the plant. The concentration of different elements in plant parts depends on different factors: species, environment, plant age, plant physiology. The study used four species of wild sorrel: Rumex hydrolapathum, Rumex conferts, Rumex maritimus, Rumex longifolius. Physiological and morphological parameters were determined for these species. Chlorophyll a fluorescence, leaf length, width, fresh and dry mass as well as ion analysis were determined. In 2019, the study was continued by looking at the response of Rumex hydrolapathum to different concentrations of the complex mineral fertilizer and the effect of nitrogen in different forms (NO3- and NH4+). The study showed that different species of sorrel have a different development strategy. The age of the largest leaf differed significantly for each species. Physiological and morphological parameters depended on both the species and the age of the leaves. Using low concentrations of minerals, NH4+ showed better effects on plant metabolism and biomass than NO3-, but increasing the concentration of minerals, NO3- showed better results than NH4+. At high mineral concentrations and the addition of nitrogen, the photochemical activity of photosynthesis of the plant decreased, indicating mineral saturation.
Wild dock species as models in ecophysiological studies in conditions of vegetation experiment: effect of physiological gradients and mineral support
Keywords: Bioloģija; Rumex; K joni; Na joni; NO3; NH4