Sava tiešā vadītāja uztvertās harizmas saistība ar darba pašefektivitāti pārdošanas komandā - Tauriņa, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistība starp sava tiešā vadītāja uztverto harizmu un darba pašefektivitāti pārdošanas komandā. Izlasi veido 60 respondenti (30 sievietes un 30 vīrieši), kas strādā pārdošanas profesija. Pētījumā tika izmantota Vispārējā harizmas aptauja un Darba pašefektivitātes aptaujas īsā versija. Tika noskaidrots, starp kuriem skalu elementiem pastāv saistība un vai pastāv atšķirības starp respondentu dzimumiem. Kopējā izlasē neuzrādās nozīmīga saistība starp tiešā vadītāja uztverto harizmu un darba pašefektivitāti, bet vīriešu izlasē uzrādās. Sieviešu izlasē parādās negatīva saistība starp spēju atrast risinājumus un tiešā vadītāja prasmi vadīt grupu. Darba pašefektivitāte pozitīvi saistās ar vadītāja laipnību, bet vadītāja harizma pozitīvi saistās ar spēju tikt galā un izpildīt darba prasības.

The purpose of this study is to explore the link between perceived charisma of direct manager and self-efficacy at work in sales teams. The study involved 60 people (30 women and 30 men) who work in sales. The survey included General Charisma Inventory and Short Occupational Self-Efficacy Scale. It also explored the link between different elements of scales and the differences in respondents’genders. The total sample shows no significant link between perceived charisma of the direct manager and work self-efficacy, but the male sample does. In the female sample, a negative link appears between the ability to find solutions and the direct manager's ability to lead a group. Job self-efficacy is positively linked to leader's kindness while leader's charisma is positively linked with ability to cope and meet job demands.
The Link Between Perceived Charisma of Direct Manager and Self-Efficacy at Work in Sales Teams
Keywords: Psiholoģija; harizma; pašefektivitāte; pārdošana; vadība