Atpūtas laika atšķirības starp vīriešiem un sievietēm - Antoms, Sandis (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās Eiropā tiek aktīvi diskutēts par dzimumu līdztiesības ievērošanu visās iespējamajās jomās, tai skaitā nodarbinātības jomā. Autors nolēma izpētīt, kā Latvijā tiek ievērota dzimumu līdztiesība uz atpūtas laiku. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Darba likumā noregulētos atpūtas laika veidus un noskaidrot, kuri atpūtas laika veidi attiecas tikai uz sievietēm un kuri attiecas tikai uz vīriešiem, lai izdarītu secinājumu, vai Latvijā tiek ievērota dzimumu līdztiesība attiecībā uz atpūtas laiku. Darba mērķis ir arī veikt salīdzinājumu ar citu Eiropas valstu tiesisko regulējumu, lai noskaidrotu, vai Latvijā dzimumu līdztiesība uz atpūtas laiku ir augstākā līmenī nekā Latvijas kaimiņvalstīs. Bakalaura darbā ir izpētīti visi Darba likumā paredzētie atpūtas laika veidi, būtiskākie grozījumi Darba likumā attiecībā uz atpūtas laika regulējumu, kā arī nākotnē paredzamie grozījumi saistībā ar atpūtas laiku. Autors nonāca pie gala secinājuma, ka Latvijā tiek ievērota dzimumu līdztiesība attiecībā uz atpūtas laiku, taču to ir nepieciešams uzlabot, jo Igaunijā un Lietuvā dzimumu līdztiesība attiecībā uz atpūtas laiku ir augstākā līmenī nekā Latvijā.

Nowadays gender equality is being actively discussed in Europe in all possible areas, including employment. The author decided to research how gender equality is observed in Latvia during rest time. The aim of the bachelor's thesis is to research the types of rest time regulated by the Labor Law and to find out which types of rest time apply only to women and which apply only to men to conclude whether gender equality is observed in Latvia with regard to rest time. The aim of the work is also to compare the legal regulation of other European countries to find out whether gender equality in rest time is higher in Latvia than in the neighboring countries of Latvia. The bachelor's thesis examines all types of rest time provided for in the Labor Law, the most significant amendments to the Labor Law regarding the regulation of rest time, as well as future amendments related to rest time. The author came to the conclusion that gender equality with regard to rest time is observed in Latvia, but it needs to be improved, as gender equality with regard to rest time is higher in Estonia and Lithuania than in Latvia.
Differences in rest time between men and women
Keywords: Juridiskā zinātne; atpūtas laiks; sievietes; vīrieši; atšķirības; dzimumu līdztiesība