Stratēģiskās attīstības virzieni Ogres tehnikumā. - Pastare, Aiga (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienu profesionālajai izglītībai ir jābūt mainīgai atbilstoši darba tirgus tendencēm. Ogres tehnikums ir salīdzinoši nesen izveidojusies izglītības iestāde apvienojoties trim profesionālajām vidusskolām vienā, tā radot vienu no reģiona spēcīgajiem kompetences centriem. Tehnikumam apvienojoties, bija nepieciešamība izstrādāt stratēģiskās attīstības plānu, kuru izstrādāja tehnikuma direktore pati. Attiecīgais plāns paredzēja tehnikuma attīstību līdz 2020. gadam, bet daudzi no nospraustajiem attīstības virzieniem ir realizēti un attīstības stratēģija ir zaudējusi savu aktualitāti, tādēļ ir nepieciešamība izstrādāt jaunu un detalizētu stratēģiskās attīstības plānu. Autore piedāvā apskatīt tehnikuma darbības specifiku un norāda uz iespējamajiem attīstības virzieniem, vai jomām, kuras būtu jāpilnveido, lai sasniegtu, jebkuras izglītības iestādes galveno mērķi kvalitatīva izglītība. Maģistra darba mērķis ir izstrādāt Ogres tehnikuma attīstības virzienus atbilstoši tehnikumā esošajiem resursiem. Veicot SVID analīzi autore secināja, kad Ogres tehnikums atrodas stipro pušu un draudu krustpunktā. Tas norāda uz to, ka izglītības iestādi ietekmē vairāki ārējās vides faktori, kur viens no faktoriem ir esošā konkurence izglītības iestāžu starpā, jo Ogres tehnikums tālu neatrodas no saviem lielākajiem konkurentiem Rīgas valsts tehnikumu un Rīgas tehniskā koledža. Ogres tehnikuma stiprā puse ir tā, kad tehnikums piedāvā orģinālas izglītības programmas, kuras neīsteno nevienā citā tehnikumā, kā piemēram, mežsaimniecības nozares speciālisti. Darbs sastāv no 82. lpp., 9. tabulām un 19. attēliem.

Modern professional education shall be according changing labor market trends. Ogre Technical school has recently developed, before was three vocational high schoolsare now are one, who are region's strongest competence center. For new technical school, there was a need to develop a strategic development plan. That plan new school director created itself. The relevant plan provided school development till 2020 year included, but many of the objectives of development directions are realized and develoupment strategy are lost its value, thats why it’s necessary to develop a new and detailed strategic development plan. The author in his work offers a look at the Technical College specifics and indicate the possible directions of development, or areas which should be improved in order to achieve the goal. Master's thesis goal is to establish the Ogre Technical school development directions according existing resources. According SWOT analysis, the author found the Ogre Technical school are in strengths and threats junction. It shows the fact that the educational institution is influenced by several environmental factors, where one of the factors is the current competition between educational institutions, factor that Ogre technical college are not far from its major competitors as Riga State Technical school and Riga Technical collage. Ogre Technical school strong point is that the school offers education programs that do not implement any other technical schools, such as the forestry industry experts. The work consists of 82 p., 9 tables and 19 pictures.
Strategic development direction in Ogre technical school.
Keywords: Vadībzinātne; Profesionālā izglītība; Stratēģiskā vadīšana; Ogres tehnikums; Ārējās un iekšējās vides analīze; Attīstības virzieni