Slimību nosaukumi, to darināšana latviešu tautasdziesmās - Jukša, Santa (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba temats ir Slimību nosaukumi, to darināšana latviešu tautasdziesmās. Darba mērķis: apzināt un aprakstīt, kādi slimību nosaukumi minēti latviešu tautasdziesmās, pētīt un skaidrot to cilmi un vārddarināšanas paņēmienus. Mērķa sasniegšanai izvirzīto uzdevumu realizācija apstiprināja hipotēzi: slimību nosaukumu kā substantīvu latviešu tautasdziesmās nav daudz, bet vairāk ir adjektīvu, kas raksturo cilvēka veselības stāvokli, kā arī substantīvu, kas apzīmē kādu no orgāniem vai cilvēka ķermeņa daļām savienojumā ar verbu sāpēt. Darba gaitā tika izmantotas šādas pētnieciskās metodes: kontekstuālā pieeja, komparatīvā metode, sistematizēšana un analizēšana. Maģistra darbs sastāv no teorētiskās daļas, kurā sniegts ieskats par latviešu tautasdziesmu pētīšanas vēsturi un slimībām, kas bijušas aktuālas tautasdziesmu tapšanas laikā, un praktiskās daļas, kurā skaidrota vārda slimība un tā sinonīmu etimoloģija un semantika un apkopoti un sistematizēti slimību vai neveselības nosaukumi un apzīmējumi, anotācijas latviešu un angļu valodā, saīsinājumu un apzīmējumu saraksta, ievada, secinājumiem, izmantoto avotu un literatūras saraksta.

Title of the Master’s thesis is Appelation and word-formation of diseases in Latvian folk songs. Aim of the thesis: to identify and describe the names of diseases referred to in Latvian folks ongs, to study and explain their origin and naming techniques. The performance of tasks that have been set to reach the aim, confirmed hypothesis: there are not many names of diseases as substantives in Latvian folk songs, but more adjectives which describes human health or some of the organs or human body parts in connection with verb to ache. In the course of the thesis, the following research methods were used: contextual approach, comparative method, systematisation and analysis. The Master’s thesis contains of theoretical part, which gives an insight into the history of studying Latvian folk songs and diseases that have been present during the creation of folk songs, and of practical part, explaining the word disease and the ethymology and semantics of its synonyms, and compiling and organising the names and designations of diseases or nonhealth, annotations in Latvian and English, the list of abbreviations and designations, introduction, conclusions, the list of used sources and literature.
Appellation and word-fourmation of diseases in Latvian folk songs
Keywords: Filoloģija; tautasdziesma; slimība; vārddarināšana; etimoloģija; semantika