Likumpārkāpēju tumšās triādes iezīmes un to saistība ar izdarītā noziedzīgā nodarījuma smaguma pakāpi un stresa pārvarēšanas stratēģijām ieslodzījuma vietā - Puķāne, Marta (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistības starp ieslodzīto tumšās triādes iezīmēm, izdarītā noziedzīgā nodarījuma smaguma pakāpi un stresa pārvarēšanas stratēģijām ieslodzījuma vietā. Respondentu izlase sastāv no 75 vīriešiem, kas dotajā brīdī atrodas Rīgas Centrālcietumā un izcieš sev piespriesto sodu. Mērījumiem tika izmantota Īsā tumšās triādes skala un Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja. Rezultāti rāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp makiavelismu un izvairīšanās stratēģiju pielietošanu, psihopātiju un izvairīšanās stratēģijām, kā arī ieslodzījumā esošo reizi un izvairīšanās stratēģijām. Tie ieslodzītie, kas uzrāda augstākus makiavelisma un psihopātijas rādītājus, kā arī ieslodzījuma vietā atrodas atkārtoti, biežāk izmanto un pielieto izvairīšanās stratēģijas.

The aim of the study is to investigate whether there is a relationship between the prisoners dark triad traits, the severity of the offence committed and coping strategies in prison. The sample consists of 75 men who are currently in Riga Central Prison serving their sentences. The Short Dark Triad Scale and the Coping Orientation of Problem Experience Inventory were used for measurement. The results show that there are statistically significant associations between machiavellianism and the use of avoidance strategies, psychopathy and avoidance strategies, and incarceration time and avoidance strategies. The prisoners who show higher rates of machiavellianism and psychopathy, as well as repeated imprisonment, are more likely to use and apply avoidance strategies.
Characteristics of the Dark Triad of Offenders and Their Relation to the Severity of the Crime Committed and Coping Strategies in Prison
Keywords: Psiholoģija; tumšā triāde; stresa pārvarēšanas stratēģijas; noziedzīgs nodarījums; ieslodzījuma vieta