Portāla komponenšu izstrāde ar J2EE tehnoloģijām - Potapovs, Vladimirs (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā tiek aplūkoti uz Java tehnoloģijām balstītas portāla komponentes – portleti. Detalizēti tiek apskatītas portletu darbībai nepieciešamās komponentes, portletu izpildes vide – portletu konteiners un portāls. Īsi aplūkota portālu arhitektūra un to funkcionālas iespējas. Detalizēti izpētīta portletu konteinera arhitektūra un tās integrācijas iespējas tīmekļa aplikācijās, kā arī portletu dzīves cikls portālā. Balstoties uz JSR-168 portletu specifikāciju un portālu uPortal, tiek apskatītas J2EE tehnoloģiju, moderno Java karkasu un automatizācijas rīku izmantošanas iespējas portletu izstrādē, kā arī ar portletu izmantošanu saistītas problēmas un to iespējamie risinājumi. Pamatojoties uz izpētīto materiālu, tika izstrādāti divi portletu projekti.

The following work considers portlets Java technology based portal’s components. It also discusses essential portlet runtime environment – portlet container and the portal itself. The general architecture of portals and their functionality is briefly described. The architecture of portlet container and the possibility of its integration into web site, and also the portlet’s life cycle in the portal are studied. On the basis of JSR-168 specification and the uPortal application considered an opportunity of using J2EE technologies, Java frameworks and tools of automation in the portlet development, and also of studing their problems and possible alternatives. On the basis of this material two portlets projects have been developed.
Portal’s components development with J2EE tehnologies
Keywords: Datorzinātne