Sacensību trauksmes saistība ar ķermeņa pašvērtējumu un ēšanas traucējumiem raksturīgo uzvedību 16-18 gadus vecām sportistēm objektīvi un subjektīvi tiesātos sporta veidos - Zagorska, Agnese (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas sakarības pastāv starp sporta sacensību trauksmi, ķermeņa pašvērtējumu un ēšanas traucējumiem raksturīgu uzvedību sporta veidos ar subjektīvu tiesāšanu, un sporta veidos ar objektīvu tiesāšanu, kā arī noskaidrot, vai pastāv atšķirības sporta sacensību trauksmes, ķermeņa pašvērtējuma un ēšanas traucējumiem raksturīgas uzvedības rādītājos starp objektīvi un subjektīvi tiesātajiem sporta veidiem.Tā kā gan sporta sacensību trauksme, gan ķermeņa pašvērtējums ir daudzdimensionāli fenomeni un ietver vairākus komponentus, pētījuma ietvaros tika aplūkota arī šo atsevišķo dimensiju savstarpēja saistība. Pētījumā piedalījās 100 Latvijā dzīvojošas sievietes sportistes, vecumā no 16 līdz 18 gadiem. Tika veidotas divas grupas, kopā pārstāvot septiņus sporta veidus: (a) sportistes, kuras nodarbojas ar kādu no individuāliem estētiskajiem sporta veidiem (n=50) kā mākslas vingrošana, sporta vingrošana, daiļlēkšana, daiļslidošana; (b) sportistes, kuras nodarbojas ar kādu no individuāliem izturības sporta veidiem (n=50) kā distanču skriešana, riteņbraukšana, peldēšana. Abām respondentu grupām tika lūgts aizpildīt trīs aptaujas: Sporta Trauksmes Skala–2 (Sport Anxiety Scale-2 – SAS-2; Smith, Smoll, Cumming, & Grossbard, 2006), Aptauja par attieksmi pret ēšanu (Eating Attitude Test – EAT-40; Garner & Garfinkel, 1979; adaptācija latviešu valodā, Ozoliņa, S., 2011), Ķermeņa pašvērtējuma skala (The Body Esteem Scale – BES; Franzoi & Shields, 1984; adaptācija latviešu valodā, Grīnberga, 2012). Pētījuma rezultāti parāda, ka subjektīvi tiesāto, estētisko sporta veidu grupā,sporta sacensību trauksme ir statistiski nozīmīgi, negatīvi saistīta ar ķermeņa pašvērtējumu, savukārt fiziskās sagatavotības vērtējums ir statistiski pozitīvi saistīts ar dietēšanu. Objektīvi tiesāto, izturības sporta veidu grupā, tika atklāta statistiski nozīmīga, negatīva saistība starp fiziskās sagatavotības vērtējumu un kopējiem sporta sacensību trauksmes rādītājiem, savukārt kognitīvā sacensību trauksme ir statistiski nozīmīgi, pozitīvi saistīta ar kopējiem ēšanas traucējumeim raksturīgas uzvedības rādītājiem kā arī bulīmisku uzvedību. Salīdzinot abas grupas tika atklāts, ka gan kopējie ēšanas traucējumiem raksturīgas uzvedības rādītāji, gan dietēšans skalas rezultāti, ir statistiski nozīmīgi augstāki subjektīvi tiesāto, estētisko sporta veidu grupā nekā objektīvi tiesāto, izturības sporta veidu grupā.

The aim of this study was to examine the relationship between competitive sport anxiety, body-esteem and disordered eating behaviour in subjectively and objectively judged sports. As well as to compare the athletes in subjectively and objectively judged sports, their levels of competitive sport anxiety, body-esteem and disordered eating behaviour. Since both competitive sport anxiety and body esteem are multidimensional phenomena, the relationship between individual dimensions (scales) were also examined. The population of 100 female athletes of 16 to 18 years old from Latvia participated this study. Two groups were formed, together representing seven sports: (a) athletes from individual aesthetic sports (n=50), such as rhythmic gymnastics, artistic gymnastics, diving, figure skating; (b) athletes from individual endurance sports (n=50), such as distance running, cycling, swimming. Both groups were asked to fill in three questionnaires: Sport Anxiety Scale-2 (SAS-2; Smith, Smoll, Cumming, & Grossbard, 2006), Eating Attitude Test (EAT-40; Garner & Garfinkel, 1979; adaptation in Latvian language, Ozoliņa, S., 2011), The Body Esteem Scale (BES; Franzoi & Shields, 1984; adaptation in Latvian language, Grīnberga, 2012). Findings show that there is a significant negative correlation between competitive sport anxiety and body esteem, and a positive correlation between physical condition score and dieting in subjectively judged aesthetic sports. In objectively judged, endurance sports, there is a significant negative correlation between physical condition score and overall competitive sport anxiety, while cognitive competitive anxiety shows significant positive correlation with overall disordered eating behaviour as well as dieting. When comparing two groups, athletes from subjectively judged, aesthetic sports display significantly higher both overall Eating Attitude Test scores and dieting subscale scores.
Relationship between competitive anxiety, body-esteem and disordered eating behaviour in 16-18 year old female athletes in objectively and subjectively judged sports
Keywords: Psiholoģija; ēšanas traucējumiem raksturīga uzvedība; sporta sacensību trauksme; ķermeņa pašvērtējums; objektīvi tiesāti sporta veidi; subjektīvi tiesāti sporta veidi