Mazā uzņēmuma - z/s "Rītausma" attīstības iespējas - Bogdanova, Irita (Latvijas Universitāte, 2007)
Uzņēmumi savā darbībā saskaras ar virkni problēmu, kā svarīgāko var minēt finanšu resursu trūkumu, kas kavē uzņēmuma attīstību un izaugsmi. Z/s „Rītausma” darbība ir neefektīva, jo vadības metodes un tehnoloģijas ir novecojušas un netiek pilnībā izmantoti uzņēmumam pieejamie resursi, kas mazina efektivitāti un konkurētspēju tirgū. Bakalaura darba „Mazā uzņēmuma – z/s Rītausma” attīstības iespējas” mērķis ir novērtēt uzņēmuma pašreizējo stāvokli, noskaidrot attīstības iespējas un izstrādāt visefektīvāko attīstības stratēģija. Mērķa sasniegšanai tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: izanalizēt z/s “Rītausma” ārējo un iekšējo vidi, izmantojot Makkensija matricu noteikt uzņēmuma pašreizējo situāciju, salīdzinot ar nākotnē plānoto situāciju, izstrādāt uzņēmuma attīstības stratēģiju un biznesa plānu. Darba gaitā darba autore secina, ka z/s „Rītausma” ir reālas iespējas attīstīties gan lauksaimniecības, gan tūrisma nozarē, iegūstot finansiālo atbalstu darbības uzsākšanai. Abas nozares spēj viena otru papildināt, tādā veidā samazinot darbības izmaksas, kas rada iespēju paaugstināt peļņu. Mērķu noteikšana ir pirmais priekšnoteikums sekmīgas stratēģijas izstrādē, kas uzņēmumam rada iespēju koncentrēties uz galvenajiem uzdevumiem. Izstrādātais biznesa plāns ir pamats veiksmīgai uzņēmuma attīstībai un tas uzņēmuma īpašniekam kalpos par palīglīdzekli z/s „Rītausma” darbības attīstībai.

Enterprises in its action adjoin with a copula problem, as most important it can mention failing of finansu resources, what detains enterprise development and growth. The small farm "Ritausma" an action is uneffective, because guidance methods and technologies have worn down and the accessible an enterprise resources do not reach fully utillized, what diminishes efficiency and competitive capacity in a market. The bachelor work "Little enterprise – small farm "Ritausma" a development possibility" purpose is to value the enterprise given state, to find out development possibilities and to produce the most effective development strategy. Are pulled out purpose arrive at followings tasks: to analyse small farm "Ritausma" the external and internal environment, utillizing the Makkensija matrix to determine the enterprise given situation, as compared to the situation planned in the future, to produce enterprise development strategy and business plan. In a work author draws a conclusion work motion, that small farm "Ritausma" has real possibilities to develop both agricultures and in tourism industry, obtaining the financial supports to begin the action. Both industries can complement the one second, in such kind diminishing action payments, which creates possibility to promote an income. Determine of purposes is the first pre-condition in making, which create possibility to concentrate on the main tasks the enterprise of a successful strategy. The produced business plan is foundation a successful enterprise development and this enterprise proprietor servants for a measure the small farm "Ritausma" action development.
The small business - small farm "Rītausma" facility of development
Keywords: Vadībzinātne