Viļa Plūdoņa dzejas kopas iepazīšanas iespējas 4. klasē - Rubene, Sandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarba “Viļa Plūdoņa dzejas kopas iepazīšanas iespējas 4. klasē” mērķis ir iepazīt teorētisko literatūru par V. Plūdoni, lai izstrādātu didaktisko materiālu dzejas kopas apguvei 4. klasē un pārbaudītu to izmēģinājumdarbībā. Diplomdarba teorētiskajā daļā atlasīts materiāls par dzejnieka personības veidošanos, daiļradi, īpaši bērnu liriku. Piedāvāts pamatojums, kādēļ vidējā bērnības vecumposmā ir nozīmīga dzejas, īpaši dabas dzejas apguve. Praktiskajā daļā piedāvāts vidējā bērnības vecumposma, izmēģinājumdarbībā iesaistīto skolēnu raksturojums, tematiskais plāns un stundu norises apraksts V. Plūdoņa agrā pavasara dzejas apguvei, izceļot dzejas izrādi kā vecumposmam atbilstošu metodi. Izmēģinājumdarbībā secināts, ka 4. klases skolēniem V. Plūdoņa dzejas apguve ir nozīmīga, jo veicina pasaules apguves un sevis iepazīšanu.

The aim of the diploma thesis Introducing Poetry Collection by Vilis Plūdons in Grade 4 is to study the theoretical literature about Plūdons to develop didactic material for learning a set of poetry in Grade 4 and to test it in a pilot study. The theoretical part contains a selection of material on the formation of the poet's personality, his works, especially children's lyrics. The paper offers a rationale for the importance of learning poetry, especially nature poetry, in middle childhood. The practical part describes the age group, the pupils involved in the pilot study, a thematic plan and lesson structure for teaching V. Pludons' early spring poetry, highlighting poetry performance. The pilot study concludes that for pupils in Grade 4, studying the poetry of V. Pludons is important as it contributes to learning about the world and self.
Introducing Poetry by Vilis Plūdonis in Grade 4
Keywords: Izglītības zinātnes; literatūras mācību priekšmets; pamatskola; lirika bērniem; dzejas izrāde; Vilis Plūdons