Suburbanizācijas procesi Pierīgā: kompaktas apdzīvojuma struktūras attīstības iespējas - Žīgure, Dace (Latvijas Universitāte, 2015)
Pierīgas pašvaldībās intensīvi veidojas arvien jaunas dzīvojamās apbūves teritorijas. Rodas apdzīvotās vietas bez pamatotām robežām, publiskām vietām un savas identitātes, vietas, kuru vienīgā funkcija ir mājošana. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kādi ir priekšnosacījumi un iespējamie risinājumi kompaktas apdzīvojuma struktūras un daudzfunkcionālu ciemu attīstībai Pierīgas teritorijās. Darba ietvaros pētīti jautājumi par ciemu veidošanos un attīstības iespējām Pierīgā, analizēti instrumenti, kas ir vietējo pašvaldību rīcībā, lai ierobežotu vienlaidu apdzīvojuma veidošanos, kā arī sniegti priekšlikumi plānošanas regulējumam un praksei, lai veicinātu kvalitatīvas dzīves telpas attīstību. Atslēgas vārdi: kompakta apdzīvojuma struktūra, Pierīga, ciems, apdzīvojuma izplešanās kontrole, daudzfunkcionāla izmantošana.

More and more new residential areas are developing around the Riga city. The settlements without well-founded borders, without public places and without identity have been established, whose only function is dwelling. The aim of the Master’s thesis is to find out, what are the preconditions and solution for the development of compact urban structures and multifunctional villages at Pieriga suburban areas. Master’s thesis dealt with questions about formation and development of Pieriga villages, analyzes the legal and economic instruments, which municipalities have in their hands to keep urban sprawl under control, as well as gives the proposals for planning regulation and practice, to promote better quality of urban life at suburban territories. Keywords: compact urban structures, Pieriga, village, urban sprawl, multifunctional land-use;
Suburbanization in Pierīga: Opportunities for compact settlement structure development
Keywords: Arhitektūra; kompakta apdzīvojuma struktūra; Pierīga; ciems; apdzīvojuma izplešanās kontrole; daudzfunkcionāla izmantošana