Kriminālatbildība par terorismu - Šalajeva, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2009)
Terorisms jebkurās tā izpausmes formās ir pārvērties par vienu no bīstamakājām sabiedriski-politiskajām un morālajām problēmām, ar kurām saskaras mūsdienu pasaule, savu mērogu, neprognozējamības un seku dēļ. Tas apdraud valstu un to iedzīvotāju drošību un izraisa milzīgus politiskus, ekonomiskus un morālus zaudējumus, kā arī smagu psiholoģisku spiedienu uz lielām ļaužu masām, atņem dzīvību nevainīgiem cilvēkiem. Tādējādi, izvēlēto bakalaura darba tematu diemžēl diktē mūsu realitāte. Darba mērķis ir izskatīt pamatjautājumus par terorismu, un proti: terorisma jēdziens, veidi un pazīmes, terorisma vēsture, terorisma starptautiskais regulējums, terorisma krimināltiesiskais raksturojums, kā arī terorisma regulējums Krimināllikumā salīdzinājumā ar citu valstu likumiem. Autore arī pievērš uzmanību pasaules ievērojamāko organizāciju – Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Savienības, Eiropas Padomes cīņai ar terorismu. Bakalaura darbs sastāv no četrām nodaļām. Darbā ir izmantota zinātniskā literatūra, normatīvie akti, tiesu prakse un interneta resursi.

Terrorism in every form of its expression has become one of the most dangerous socially-political problems of nowadays because of its measures, unpredictability and consequences. It endangers safety of states and its inhabitants, provokes huge political, economical and moral damages, as well as heavy psychological pressure on big masses. It takes away life of innocent people. Thus, for regret, the topicality of this bachelor’s work is dictated by our reality. The purpose of this work is to peruse the principal questions on terrorism, such as: the definition of terrorism, its history, its forms and aspects, international regulation of terrorism, its legal characteristic, and finally its regulation in Criminal Law of Latvia in comparison with criminal laws of other countries, such as Lithuania, Estonia, Russia – our neighbour countries and also Germany, France and Austria. The authoress also pays attention to combating or terrorism, performed by the most important organizations – the United Nations, the European Union and the Council of Europe. Bachelor’s work contains four chapters. Scientific literature, normative acts, court practice and the Internet resources are used in it.
Criminal liability for terrorism
Keywords: Juridiskā zinātne