Bibliotēku un pašvaldību sadarbības ietekme informācijas sabiedrības veidošanā - Podziņa, Hedviga Inese (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā pētīta esošā situācija informācijas pieejamībā saistībā ar pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu, kā arī ar tādām uz e-vides veidošanos vērstām aktivitātēm kā Gaismas tīkls, Bila&Melindas Geitsu Fonda līdzfinansējums un Microsoft ziedojums Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām. Aktualizēta problēma, ko rada no bibliotēkām neatkarīgu sabiedrisko interneta pieejas punktu (SIPP) veidošana. Analizēta pašvaldību publisko bibliotēku un pašvaldību mijiedarbība, bibliotekāru un pašvaldību vadītāju gatavība sadarboties, veidojot zināšanu vidi. Secināts, ka labāka un pozitīvāka sadarbība bibliotēku un pašvaldību starpā veicina e-vides veidošanos laukos, kas ir pamats informācijas sabiedrības (IS) veidošanās procesā, jo veido vienmērīgu informācijas pieejamības sistēmu un nodrošina IS zināšanu vides pieejamību un zināšanu izplatību. Atslēgvārdi: informācijas sabiedrība, pašvaldības, administratīvi teritoriālā reforma, SIPP, bibliotēkas.

I explored existent situation on availability of information owing to administrative territorial reform of self – governings and development of computerized environment activities like „Network of light”, „Microsoft software`s donation and funding of Bill & Melinda Gates foundation for public libraries of Latvia self – governings. I activated problem of public access stations creation independent from libraries in Latvia. In findings I found that better and more positive cooperation between libraries and self – governings promotes development of computerized environment in rural area and this is base of information society development, because it constructs measured system of information`s accessibility and provides environment`s of knowledge distribution and availaility for information society. Key words: information society, administrative territorial reform, libraries.
Influence of co-operation of library and Municipality on creation of information society
Keywords: Komunikācijas zinātne