Intelektuālā īpašuma tiesību un cilvēktiesību mijiedarbības problemātika: autortiesību un vārda brīvības kolīzija - Reneslāce, Linda (Latvijas Universitāte, 2015)
Ar vien lielāka nozīme mūsdienās tiek piešķirta tiesībām uz piekļuvi informācijai. Tajā pašā laikā pārmērīga šo tiesību izmantošana var aizskar citu personu autortiesības. Piekļuvi informācijai valstis sargā ar konstitucionālā līmenī nostiprinātajām tiesībām uz vārda brīvību, savukārt autortiesību aizsardzības statuss cilvēktiesību līmenī ir diskutabls. Un jebkurā gadījumā risinājums autortiesību un vārda brīvības kolīzijai ir neskaidrs. Šajā darbā ir analizēts, vai autortiesības ir aizsargājamas cilvēktiesību līmenī, izvērtēts šādas aizsardzības tvērums salīdzinot ar autortiesību regulējumu privāttiesībās, izvērtēta autortiesību privāttiesiskās un cilvēktiesiskās aizsardzības kolīzija un izveidots autortiesību un vārda brīvības balansēšanas tests, kas palīdzētu risināt autortiesību un vārda brīvības kolīziju konkrētās lietās.

More and more importance nowadays is provided for the right to access information. At the same time excessive use of this right can result in violation of others copyright. Access to information is secured by the states in constitutional level under the notion of freedom of expression, however protection of copyright in human rights level is rather disputable. And in any case there is no clear solution for the dispute between copyright and freedom of expression. This paper analysies, whether copyright is protected at the human rights level, what is the scope of copyright in private law, how does copyright and human right intersect and finally the paper provides a balancing test between the right of freedom of expression and copyright to be applied on a case on case basis.
Intelectual property rights and human rights interactions issues: the conflict between copyright and freedom of expression
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēktiesības; intelektuālais īpašums; vārda brīvība; autortiesības; kolīzija