Ar Ce un Eu joniem aktivētu oksifluorīdu stikla un stikla keramiku luminiscence - Brice, Inga (Latvijas Universitāte, 2013)
Baltās gaismas diodes jeb LED lampas ir perspektīvi gaismas avoti. LED ir energoefektīvākas nekā kvēlspuldzes un videi draudzīgākas nekā fluorescentās lampas, taču to gaismas kvalitāte nav pietiekami augsta, salīdzinot augstajām izmaksām. Joprojām aktīvi norisinās jaunu redzamās gaismas luminoforu pētījumi zilām vai UV LED. Darbā sniegta īsa informācija par luminoforiem un gaismas kvalitāti, par oksifluorīdu stiklu un stikla keramiku, Ce3+ un Eu2+ aktivatora joniem. Darba praktiskajā daļā izgatavoti ar Ce un Eu aktivēti oksifluorīdu stiklu un stikla keramikas paraugi, iegūtas to luminiscences intensitātes un spektri. Iegūti arī atsevišķu paraugu ierosmes spektri un XRD spektri. Darbā secināts, ka visintensīvākā luminiscence ir ar Eu aktivētiem stikla keramikas paraugiem, kas ir salīdzināma ar komerciālās diodes luminofora intensitāti.

White light-emitting diodes or LED lamps are perspective light sources. LED are more energy efficient than incandescent lamps and more ecalogical than fluorescent lamps. Unfortunatly the quality of light is not high enough compared to its high costs. New visible light phosphors for blue or UV LEDs are still actively being researched. The paper provides a brief information on the phosphors and light quality, oxyfloride glass and glass ceramics and the Ce3+ and Eu2+ activator ions. In the practical part of this paper samples of oxyfloride glass and glass ceramic dopet with Ce and Euions are obtained, the fluorescence intensity and spectra are measured. Also the XRD pattern of few selected samples are obtained. The paper concludes that the glass ceramic samples doped with Eu have most intensive luminescence, which is comperable with the luminescnece of comercial white diode.
The luminescence of oxyfluoride glass and glass ceramics doped by Ce and Eu ions
Keywords: Fizika