Mikroblogošanas vietnē "Twitter.com" publicēto ziņu ticamība: baumu par "Swedbank" bankrotu gadījuma analīze (2011) - Beķeris, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā pētīts viens no zināmākajiem un plašākajiem baumu gadījumiem Latvijā, kurā viens no baumu izplatīšanās kanāliem bija arī Twitter. Bakalaura darbā ar aptaujas anketas palīdzību savstarpēji salīdzināta Twitter, TV, interneta ziņu portālu un laikrakstu informācijas ticamības uztvere lietotāju vidū un spēja kritiski novērtēt ziņu patiesumu. Šim nolūkam izmantotas Džonsona un Kaijes (2000), Sandera (1996), Gaciano un MakGrata (1986) izstrādātās ticamības dimensijas. Darbā tiek meklēti efektīvi instrumenti, kas Twitter lietotājiem varētu palīdzēt novērtēt šajā mikroblogošanas vietnē publicēto ziņu patiesumu un ticamību. Izmantots Kastilio, u.c. (2010) pētījums. Ar tvītu kontentanalīzes palīdzību pārbaudīts, ka Twitter ir novērojami faktori, kas signalizē par tajā publicēto ziņu nepatiesu baumu gadījumā. Atslēgvārdi: sociālie tīkli, Twitter.com, baumas, informācijas ticamības faktori, sociālo mediju ticamības faktori

Paper examines one of the most extensive case of rumors in Latvia where one of the channels of spreading of rumors was Twitter. This work with the help of survey compares media users’ perception of information credibility posted in different media and the ability of media users to critically assess the veracity of this information. For this purpose the dimensions of news credibility created by Johnson and Kaye, Sundar, and Gaziano, McGrath are used. The work searches for effective tools that can help to assess truthfulness and credibility of news posted at micro-blogging site. The study of Castillo et. al. is used for these purposes. The content analysis of tweets verified that there are several factors that can be observed in the Twitter, that signaling of low credibility of posted news in the case of rumors. Tags: social media, twitter, rumor, information credibility, social media credibility
Credibility of News Posted on Microblogging Site "Twitter.com". Rumors on Bankruptcy of "Swedbank": a Case Study (2011)
Keywords: Komunikācijas zinātne