Fotoreportāža laikrakstu Diena un Latvijas Avīze interneta vietnēs: vēstījumu semiotiskā analīze - Rozenštoka, Maija (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma ir „Fotoreportāža laikrakstu Diena un Latvijas Avīze interneta vietnēs: vēstījumu semiotiskā analīze”. Pētījuma problemātika ietver jautājumu par fotoreportāžas zemo popularitāti Latvijas medijos, kas līdz ar to ierobežo fotoreportāžas kā nopietna žurnālistikas žanra attīstību un izplatību Latvijas informācijas telpā. Pētījuma mērķis ir uzsvērt fotoreportāžas žanra nozīmīgumu un nepieciešamību to attīstīt, ar vizuālās kontentanalīzes un semiotiskās analīzes palīdzību atklājot fotoreportāžas kā ietekmīga naratīva veidošanas līdzekļa priekšrocības. Darba teorētiskajā daļā aplūkotas šādas tēmas: laikrakstu interneta vietnes, fotoreportāža, foto-amatierisms, vizuālā komunikācija, attēls, semiotika, naratīvs. Par pamatu ņemtas autoru Dž.Bignela (Bignell J.), Dž.Rouzas (Rose G.) un S.Čatmana (Chatman S.) teorētiskās pieejas. Darba empīriskajā daļā veikta laikrakstu „Diena” un „Latvijas Avīze” interneta vietnēs publicēto fotoreportāžu vizuālā kontentanalīze un semiotiskā analīze. Darba ietvaros analizētas ar stratificētas izlases palīdzību atlasītas vienus un tos pašus notikumus atspoguļojošas abu laikrakstu interneta vietnēs atrodamās fotoreportāžas laika posmā no 2010.gada 15.augusta līdz 2011.gada 12.maijam. Rezultātā identificēta fotoreportāžu atbilstība naratīva struktūrai, kā arī mediju naratīvu komunicēto nozīmju savstarpējās atšķirības. Atslēgvārdi: Diena, Latvijas Avīze, laikrakstu interneta vietnes, fotoreportāža, vizuālā komunikācija, semiotika, naratīvs.

The main topic of the Bachelor paper “The photo coverage in web pages of the newspapers Diena and Latvijas Avize: analysis of the semiotic messages” is the issue of photo coverage’s low popularity and its negative effect on the development and prevalence of photo coverage as a significant genre of journalism. The main goal of the research is to emphasize the significance of photo coverage as a genre of journalism and accent the necessity to develop it, revealing the advantages that make photo coverage a powerful tool in constructing different types of narratives. The theoretical part of the paper deals with such issues as the web pages of the newspapers, the photo coverage, photo amateurism, visual communication, image, semiotics, narrative. The paper is based on Bignell J., Rose G. and Chatman S. theoretical approaches. The empirical part of the paper consists of two major parts: the visual content analysis and the semiotic analysis of the results of visual content analysis. The chosen time period for analysis is 15th of August 2010 – 12th of May 2011. As a result, the photo coverages’ conformity to narrative structure as well as differences between narratives both newspapers communicate are identified. Keywords: Diena, Latvijas Avize, the web pages of newspapers, photo coverage, visual communication, semiotics, narrative.
The photo coverage in web pages of newspapers Diena and Latvijas Avīze:analysis of semiotic messages
Keywords: Komunikācijas zinātne