Demoģeogrāfiskā situācija Vidzemes un Latgales pierobežas pagastos - Vanders, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs veltīts Vidzemes un Latgales pierobežas pagastu demogrāfisko un apdzīvojuma rādītāju izpētei un salīdzināšanai. Kā etalonteritorijas autors izvēlējies Ipiķu un Lodes pagastus Vidzemē un Pasienes un Zaļesjes pagastus Latgalē. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt demoģeogrāfiskos procesus Vidzemes un Latgales pierobežas pagastos. Darbs sastāv no 4 nodaļām, ievada, secinājumiem, izmantotās literatūras un pielikumiem. Pirmajā nodaļā tiek aplūkoti robežas un pierobežas jēdzieni ģeogrāfijā, kā arī aplūkoti kādi pierobežu pētījumi ir veikti Latvijā un Eiropā. Otrajā nodaļā ir aprakstīti demogrāfiskie un apdzīvojuma rādītāji Latvijas pierobežā. Trešajā nodaļā aprakstīti darbā izmantotie datu avoti un pētījumu metodes. Ceturtajā daļā ir analizēta demogrāfiskā situācija un apdzīvojums izvēlētajos pierobežas pagastos Vidzemē un Latgalē.

This master`s thesis is devoted to research and comparison of Vidzeme and Latgale borderland parishes. As example areas author has chosen Ipiķi and Lode parishes in Vidzeme and Pasiene and Zaļesje parishes in Latgale. Aim of the master`s thesis is to assess demogeographical processes in Vidzeme and Latgale borderland parishes. The master`s thesis consists of 4 chapters, introduction, conclusions, bibliography and appendix. The first chapter discusses border and borderland concept in geography, and takes a look at borderland researches done in Latvia and Europe. The second chapter describes demographic and population indicators of Latvia`s borderlands. The third chapter describes data sources and research methods used in this master`s thesis. The fourth chapter analyzes demographic situation and settlement structure in chosen borderland parishes in Vidzeme and Latgale.
Demographic situation in Vidzeme and Latgale borderland parishes
Keywords: Ģeogrāfija; Robeža; Pierobeža; Demogrāfiskā situācija; Apdzīvojums; Vidzeme