Oncotype DX testēšana kā lēmumu atbalsta rīks adjuvantas ķīmijterapijas izmantošanai krūts vēža pacientēm LOC 2022.-2023. gadā - Zaiceva, Dina (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads. Krūts audzējs ir visizplatītākais audzējs sievietēm visā pasaulē. Atkarībā no gēnu ekspresijas, krūts audzējus var iedalīt molekulāros apakštipos, kas ir būtiski, izvēloties ārstēšanas taktiku. Gēnu ekspresijas testi sniedz neatkarīgu prognostisku un prediktīvu informāciju pacientēm ar agrīnu ER pozitīvu, HER2 negatīvu krūts vēzi. Izvērtēt recidīva iespējamību un prognozēt ieguvumus no adjuvantās ķīmijterapijas ir iespējams ar Oncotype DX testu. Pētījuma mērķis ir izvērtēt cik bieži pacientes ar ER pozitīvu, HER2 negatīvu vidēji augsta un augsta riska krūts vēzi var nesaņemt adjuvantu ķīmijterapiju papildus hormonterapijai, nepalielinot audzēja atkārtošanās risku, bet ļaujot izvairīties no ķīmijterapijas toksicitātes. Metodes. Retrospektīva tipa pētījuma tika veikts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā, izmantojot un analizējot 298 pacientu multidisciplinārās komandas slēdzienus laika posmā no 2022. līdz 2023. gadam. Tika analizēti dati par pacientu vecumu, krūts audzēja stadiju un TNM klasifikāciju, hormonrecpetoru un HER2 ekspresijas aktvitātes līmeni pēc multidisciplināra konsīlija lēmuma par adjuvantas ķīmijterapijas indikācijām, rekomendācijām veikt Oncotype DX testu, tā rezultātiem, ja tests veikts, un ietekmi uz ārstēšanas taktiku. Rezultāti. No 43 pacientēm, kam tika veikts Oncotype DX tests, 28 (65%) bija sievietes vecumā >50 gadiem un 15 (35%) bija ≤50 vecuma grupā. No 255 dalībniecēm, kam netika veikts Oncotype DX tests, bija sievietes vecumā no 31 līdz 88 gadiem, vidējais pacientu vecums 62,5 gadi. No adjuvantās ķīmijterapijas var izvairīties aptuveni 70% ER pozitīvu, HER2 negatīvu un limfmezglu negatīvu krūts audzēja pacientes. Oncotype DX tests ir izmaksu efektīvāk salīdzīnājumā ar adjuvantās ķīmijterapijas un tās blakusparādību izdevumiem gan valstij, gan pacientiem. Secinājumi. Pacientēm, kam ir ķīmijterapijas indikācija, pēc Oncotype DX testa, tā tika rekomendēta 25% pacientu, ≤50 gadu vecumā – 33% un > 50 gadu vecumā – 21%. Ar Oncotype DX testa palīdzību var atlasīt pacientes, kurām nav nepieciešams veikt ķīmijterapiju.

Introduction. Breast cancer is the most common cancer among women. Breast tumors can be classified into molecular subtypes based on gene expression levels, offering insights into new diagnostic and treatment approaches. Gene expression tests offer independent prognostic and predictive information for patients with early-stage ER-positive, HER2- negative breast cancer. Oncotype DX testing can evaluate recurrence risk and predict the benefit of adjuvant chemotherapy. Objective. To assess the frequency of unnecessary adjuvant chemotherapy in patients with intermediate- and high-risk ER-positive, HER2-negative early breast cancer. Methods. A retrospective study was conducted at the Latvian Oncology Centre, Riga East Clinical University Hospital, analyzing the reports of a multidisciplinary team of 198 patients between 2022 and 2023. Data on patients age, breast cancer stage and TNM classification, hormone receptor and biomarker expression levels after a multidisciplinary consilium decision to initiate adjuvant chemotherapy, as well as Oncotype DX test and its results were analyzed. Results. Among the 43 patients who underwent Oncotype DX testing, 28 (65%) were women aged >50 years and 15 (35%) were in the ≤50 age group. Of the 255 participants who did not undergo Oncotype DX testing, women were aged 31-88 years, with a median age of 62,5 years. Approximately 70% of ER-positive, HER2-negative and lymph node-negative breast cancer patients can avoid adjuvant chemotherapy. Oncotype DX testing proves to be more cost-effective compared to the costs of adjuvant chemotherapy and its associated side effects for both the government and the patients. Conclusions. In patients with indications for chemotherapy, the Oncotype DX test was recommended in 25% of the total, 33% in age group ≤50 years and 21% in age group > 50 years patients. The Oncotype DX test can be used to select patients who do not need chemotherapy.
Oncotype DX testing as a decision support tool for the use of adjuvant chemotherapy in breast cancer patients in LOC 2022.-2023. year
Keywords: Medicīna; Krūts vēzis; Ķīmijterapija; Oncotype DX; Gēnu eskpresijas testi