Samazinātas enerģijas pieejamības saistība ar jauniešu futbolistu bazālo vielmaiņu, ķermeņa kompozīciju un aerobajām darba spējām. - Flakse, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba nosaukums: Samazinātas enerģijas pieejamības saistība ar jauniešu futbolistu bazālo vielmaiņu, ķermeņa kompozīciju un aerobajām darba spējām. Maģistra darba autore: Anna Flakse, Latvijas Universitātes akadēmiskās maģistra studiju programmas “Uzturzinātne” studente. Aktualitāte: RED-S ir zemas enerģijas pieejamības (EA-energy availability) stāvoklis, kas var skart visu līmeņu sportistus neatkarīgi no vecuma un dzimuma. Tam ir plaša negatīva ietekme uz visām orgānu sistēmām, un tas var nopietni apdraudēt sportista veselību un veiktspēju ilgtermiņā. Treneriem, fizioterapeitiem un pārējiem sporta jomas speciālistiem jābūt zinošiem, ka šāds stāvoklis var attīstīties ne tikai meitenēm, bet arī puišiem jebkurā vecumā. Komandu sporta veidos, tajā skaitā futbolā, dažādos sezonas posmos slodzes apjoms un enerģijas patēriņš var atšķirties, līdz ar to arī paši sportisti būtu vairāk jāizglīto par to, cik svarīgi uzņemtās enerģijas daudzumu pielāgot konkrētai treniņu un sacensību slodzei. Darba mērķis: Pētījuma mērķis ir novērtēt un salīdzināt futbolistu (vecumā no 12 līdz 15 gadiem) enerģijas pieejamību (EA), tās saistību ar bazālo vielmaiņu (BMR), ķermeņa kompozīciju un aerobajām darba spējām. Metodes: Pētījumā piedalījās 50 Liepājas Futbola skolas U13, U14 un U15 jauniešu komandas futbolisti vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Lai novērtētu jauniešu futbolistu ķermeņa kompozīciju, dalībniekiem tika veikta ķermeņa audu kompozīcijas analīze ar BIA metodi. Izmantojot Cortex Metalyzer 3B netiešo kalorimetriju, tika noteikti sportistu bazālās vielmaiņas rādītāji miera stāvoklī. Aerobo darbaspēju noteikšana tika veikta ar Beep testu. Veicot septiņu dienu uztura un aktivitāšu pierakstu, tika iegūti dati par dalībnieku ikdienā uzņemto un patērēto enerģijas daudzumu. Dalībnieku potenciālais RED-S risks tika novērtēts ar tam speciāli izstrādātu klīniskās novērtēšanas rīku RED-S CAT2. Dati tika apkopoti un analizēti Microsoft Excel un SigmaPlot 14,5 datorprogrammās. Rezultāti: Jauniešu futbolistu enerģijas pieejamība bija samazināta (EA = 29 ± 10 kcal/kg FFM/dienā), aizdomas par RED-S risku tika konstatētas 44 futbolistiem. Jauniešu futbolistiem ar zemāku EA tika novērota augstāka FFM - starp šiem parametriem tika atrasta statistiski būtiska negatīva saistība (r = -0,5; P < 0,001). Jauniešu futbolistiem ar augstāku EI tika novērota augstāka BMR – starp šiem parametriem tika atrasta pozitīva saistība (r = 0,3; P < 0,03). Atslēgas vārdi: enerģijas pieejamība, bazālā vielmaiņa, aerobās darbaspējas, jauniešu futbols.

Title of Master’s Thesis: Reduced energy availability relationship with basal metabolism, body composition and aerobic physical capacity of youth soccer players. Author: Anna Flakse, student of the academic master's study program "Nutrition science" University of Latvia. Actuality: RED-S is a condition of low energy availability (EA-energy availability) that can affect athletes of all levels, regardless of age and gender. It has a wide range of negative effects on all organ systems and can seriously compromise an athlete's long-term health and performance. Coaches, physiotherapists and other specialists in the field of sports should be aware that such a condition can develop not only in girls, but also in boys of any age. In team sports, including football, the amount of load and energy consumption may differ in different stages of the season, therefore, the athletes themselves should be educated more about the importance of adjusting the amount of energy intake to the training load. Objective: The aim of the study is to evaluate and compare the energy availability (EA), its relationship with basal metabolic rate (BMR), body composition and aerobic capacity of football players (aged 12-15 years). Methods: 50 football players of Liepāja Football School's U13, U14 and U15 youth teams aged 12 to 15 will participate in the study. To assess the body composition of youth football players, the body tissue composition analysis was performed by the BIA method. The athletes' basic change indicators in the resting state were determined using the Cortex Metalyzer 3B calorimeter. Beep test will be used to determine aerobic capacity. By recording seven days of diet and activities, data were obtained on the participants' daily energy intake and consumption. Participants' potential RED-S risk was assessed with the RED-S CAT2, a specially developed clinical assessment tool. Data were collected and analyzed in Microsoft Excel and SigmaPlot 14.5 computer programs. Results: Energy availability of youth footballers was induced (EA = 29 ± 10 kcal/kg FFM/day), suspicion of RED-S risk was detected in 44 footballers. Youth footballers with lower EA were observed to have higher FFM - a statistically significant negative relationship was found between these parameters (r = -0,5; P < 0,001). Youth footballers with higher EI were observed to have higher BMR - a positive relationship was found between these parameters (r = 0,3; P < 0,03). Keywords: energy availability, basal metabolism, aerobic capacity, youth football.
The relationship of reduced energy availability with the basal metabolism, body composition and aerobic working capacity of youth footballers.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Enerģijas; Pieejamība; Bazālā; Vielmaiņa; Jauniešu