Mandžūru tautas vēsture no Cjin dinastijas līdz mūsdienām - Mikitina, Aļona (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba temats ir „Mandžūru tautas vēsture no Cjin dinastijas laika līdz mūsdienām”. Darbs ir veltīts Ziemeļķīnā dzīvojošai tautai laikā, kad tā Ķīnā ieņēma valdošu pozīciju, kā arī mūsdienās. Darba galvenais mērķis izpētīt mandžūru tautas vēsturi, reliģiju, valodu, kā arī iemeslus, kuru dēļ mandžūru tauta no valdošās dinastijas simts gadu laikā kļuva par mazākumtautību. Darba gaitā tika noskaidrots, ka mandžūru tauta ir izveidojusies no tungusu klejotāju ciltīm – džurdžeņiem, bet vārdu „mandžūri” sāka lietot no 17.gs. sākuma. Mandžūri iekaroja Ķīnu, izveidojot teritoriāli lielāko impēriju – Cjin dinastiju. Neskatoties uz to, ka mandžūri bija valdošā tauta, mūsdienās tie pieder pie vienas no 55 mazākumtautību grupām. Pēc iedzīvotāju skaita (>10 milj cilvēku), kas lieto mandžūru valodu, tā ir otrā lielākā nacionālā minoritāte, bet valodai tomēr draud izzušana. Darbs sastāv no 5 daļām, darba apjoms ir 40 lpp.

The theme of this Bachelor’s paper is „The history of Manchu people from the Qing dynasty until nowadays”. The paper is dedicated to the people living in North China at the time when they took dominant position in China, the status of these people nowadays is analysed, too. Writing this paper, the author wants to explore the Manchu history, religion, language, as well as the reasons, why the people of the ruling Manchu dynasty during one century became a minority. The research process showed that Manchu people have come from nomadic Tungus tribes – Jurchen, but the word „Manchus” was started to be used in the beginning of the 17th century.Manchus conquered China and created territorially the largest empire in China, which was once known as the Qing dynasty; it existed for 267 years, and during this time there were 12 Manchu emperors.Despite of the fact that Manchus were the ruling nation, nowadays they belong to the one of 55 ethnic minorities group.
The History of Manchu from Qing Dynasty until Nowadays
Keywords: Āzijas studijas