Ancova metode ar pielietojumu biostatistikā - Lazdiņa, Ilvija (Latvijas Universitāte, 2019)
Šajā darbā tiks apskatīta mūsdienās lielu nozīmi ieguvusī ANCOVA metode, kuru izmanto medicīniskos pētījumos. Īss ieskats tiek aplūkots divām metodēm-ANOVA metodei un lineārajai regresijai,lai saprastu kā ANCOVA metode tika izveidota. Tas ir ļoti nozīmīgi, jo tās veido ANCOVA metodi. Kā arī teorijas beigās apskata ANCOVA metodi. Metodi pielietojot jāpārbauda dažādi nosacījumi, tāpēc tika izveidots algoritms, kas spēj apvienot visas nepieciešamās darbības, kā arī tiek pievienots R programmas kods. Darba nobeigumā tiks apskatīti arī praktiski piemēri, kuri spēs parādīt tās nozīmīgumu reālās dzīves situācijās.

This work deals with important method of ANCOVA which is getting more important meaning nowadays and is widely used for medical researches. A short insight is viewed about two methods ANOVA and linear regression to understand how the method of ANCOVA was created. This is very important because ANCOVA method consists of these two methods. In the end of theory, the method itself is viewed. Before using this method few requirements are needed. That is why an algorithm is made, which can combine all the necessary operations. R program code is added as well. In the end of work a few practical examples are shown to see how important the method is in real life situations.
The use of ANCOVA method in biostatistics
Keywords: Matemātika; ANCOVA; lineārā regresija; ANOVA; algoritms; R programma