Darba vides riska faktori starptautiskiem kravas automobiļu vadītājiem un preventīvie pasākumi - Ivanovska, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma: “Darba vides riska faktori starptautiskiem kravas automobiļu vadītājiem un preventīvie pasākumi.” Darba autore: Jekaterina Ivanovska. Darba zinātniskais vadītājs: doc., Dr. chem. Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 113 lpp., ietver 42 attēlus, 7 tabulas, 13 pielikumus, 107 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 nodaļām. Pirmajā nodaļā ir analizēta literatūra un statistiskie dati par transporta un uzglabāšanas nozares attīstību Latvijā, ir apkopota informācija par darba aizsardzības tendencēm Latvijā un izmantojot zinātniskas publikācijas – raksturoti būtiskākie transporta nozares darba vides riski. Literatūras analīze uzrāda, ka starptautiskie kravas automašīnas vadītāji, veicot savus darba pienākumus, saskaras ar traumatisma vai nelaimes gadījumu, fizikāliem, ķīmisko vielu un putekļu, ergonomiskiem, bioloģiskiem, psihosociāliem un organizatoriskiem darba vides riskiem. Otrajā nodaļā ir aprakstītas pētījumā izmantotās metodes, bet trešajā nodaļā ir atspoguļota iegūto datu apkopošana, novērtēšana un analīze. Pēc pētījuma rezultātu apkopošanas tika izstrādāti priekšlikumi un aizsardzības pasākumi. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka transportlīdzekļa vadīšana, darbs piespiedu pozā, redzes sasprindzinājums un bioloģiskie riska faktori rada lielāko ietekmi uz starptautisko kravas automašīnas vadītāja drošību un veselību. Kravas automašīnas vadīšana rada daudzpusīgo apdraudējumu kravas autovadītāja veselībai, paaugstinot ceļu satiksmes negadījumu risku, bet piespiedu darba poza kombinācijā ar vispārējo vibrāciju veicina muskuļu, skeleta un saistaudu slimību attīstību, par ko liecina nodarbināto sūdzības par sāpēm muguras lejās daļā atkarībā no viņu darba stāža profesijā. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Izmantotas metodes: nodarbināto aptauja, Somijas 5 baļļu metodes vispārīgo risku novērtēšanai, Austrijas metode ķīmisko risku novērtēšanai, ergonomisko risku ātrā ekspozīcijas kontrole, slodzes galveno rādītāju metode, psiholoģiskā klimata noteikšana darba vietā, darbspēju indeksa noteikšanas metode, korelācijas analīze, iespējamo kļūmju veidu un seku analīze.

The title of the master’s thesis is “The risk factors of working environment for international cargo vehicle drivers and preventive measures”. Thesis author: Jekaterina Ivanovska. Thesis scientific advisor: Asst. Prof. Dr. chem. Ingars Reinholds. The thesis contains 113 pages, 42 images, 7 tables, 13 annexes, 107 informative sources. The research consists of 4 chapters. The first chapter analyses the literature and statistical data on the development of the transport and storage sector in Latvia, summarises information on labour protection trends in Latvia and describes the most significant risks of the working environment in the transport sector reflected in scientific publications. The analysis of the literature reveals that during performance of work duties international truck drivers face the following risks of the working environment – risks of injury or accident, physical, chemical and dust, ergonomic, biological, psychosocial and organizational risks. The second chapter describes the research methods applied; and the third chapter reflects compilation, assessment and analysis of the data gathered. After summarising the results of the research, proposals and protective measures have been elaborated. The results of the research suggest that vehicle driving, working in a compulsory position, increased visual strain and biological risk factors make the greatest impact on the safety and health of international truck drivers. Truck driving poses a versatile threat to a driver's health by increasing the risk of accidents, but the combination of working in a compulsory position and general vibration contributes to the development of musculoskeletal and connective tissue disorders, as evidenced by complaints of the mentioned profession’s representatives about lower back pain in correlation with the length of service. Practical recommendations are developed. The applied methods: employee survey, Finnish 5 degree method, Austrian method for chemical risk assessment, fast exlosion control of ergonomic risks, method for workload key indicators, assessment of psychological climate at work place, work ability index method, correlation analysis, Failure Modes and Effects Analysis.
The risk factors of a working environment for international cargo vehicle drivers and preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; kravas automobiļa vadītājs; riska novērtēšana; kravas automašīnas vadīšana; ceļu satiksmes negadījums; piespiedu poza