Epšteina-Barra vīrusa ietekme uz multiplās sklerozes pacientu klīnisku gaitu un magnētiskā rezonansa izmaiņām atkarībā no Anti-Epšteina-Barra vīrusa IgG (VCA) titriem - Bolude, Ilona (Latvijas Universitāte, 2016)
Multiplā skleroze jeb izkaisītā skleroze ir autoimūnas dabas neiroloģiskā saslimšana. Ar MS slimo visā pasaulē. Tomēr, pēc epidemioloģiskiem datiem MS vairāk sastop Ziemeļvalstīs, ka arī Latvijā tā ir diezgan izplatīta. Līdz šīm slimības etioloģiskais faktors nav zināms. Ir vairākas hipotēzes, dažas no tiem ir zinātniski apstiprinātas, bet dažas atrodas izpētes līmenī. Mūsu pētījuma mērķis ir pierādīt EBV vīrusa infekcijas iesaistību šajā slimībā. Noskaidrot EBV infekcijas lomu slimības progresijā. Lai realizēt mūsu mērķus, mēs izveidojām pētijuma un kontrolgrupu, rezultātā pacientu kopējas skaits bija 60 cilvēki. Vidējais vecums pētijuma grupā bija 40 ± 12.938 gadi un kontrolgrupā 37.47 ± 14.388 gadi . Abās grupās bija sieviešu dzimuma 19 un vīriešu dzimuma 11 pacienti. Multiplās sklerozes diagnoze pacientiem no pētijuma grupas apstiprināta balstoties attiecīgi uz McDonalda 2005.gada un 2010. gada diagnostiskajiem kritērijiem. Katram pacientam no pētījuma grupas bija noteikts EDSS rādītājs un veikti magnētiskās rezonanses (MR) izmeklējumi galvas un muguras smadzenēm. Visiem pacientam no pētījuma un kontrolgrupas perifērās asinīs tika pētītas EBV IgG (VCA) antivielu titrs. Iegūtie rezultāti tika statistiski analizēti. Rezultātā, spriežot pēc iegūtiem rezultātiem, var secināt, ka EBV IgG (VCA) antivielu titrs ir lielāks sieviešu dzimuma pacientiem, tomēr korelācija starp dzimumu un antivielu titru ir vāja un nav statistiski ticama. Antivielu titri pētijumā un kontrolgrupā būtiski neatšķirās. Ka arī hipotēze, ka EBV infekcija, ko mēs spriežam pēc EBV IgG (VCA) titriem, ietekmē slimības progresiju – nav apstiprināta. Respektīvi, korelācija starp IgG (VCA) antivielu titriem un MR izmeklējumiem nav atrasta. Ka arī korelācija starp IgG (VCA) antivielu titriem un EDSS rādītājiem ir ļoti vāja un nav statistiski ticama.

Multiple sclerosis or disseminated sclerosis is autoimmune origin neurological disease. From MS suffering people throughout the world. However, according to epidemiological data, MS occurrence is more frequent in the Nordic countries, in Latvia it is quite common as well. Until now the disease etiological factor is unknown. There are several hypotheses, some of them have been scientifically validated, but some are at the research level. Our study aims to prove the involvement of EBV infection in this disease. Clarify the role of EBV infection in disease progression. In order to realize our goals, we set up research group and the control group, as a result the total number of patients was 60 people. The average age of the research group was 40 ± 12 938 years and 37.47 ± 14,388 years in the control group. In both groups, were 19 female and 11 male patients. Diagnosis of multiple sclerosis patients from the study group approved based on the McDonald's 2005 and 2010 diagnostic criteria. For each patient in the study group was set EDSS score and performed magnetic resonance imaging (MRI) of the head and spinal cord. Peripheral blood of all patients from the study and control group were investigated for EBV IgG (VCA) antibody titers. The results were statistically analyzed. {As a result, according to the results obtained, it can be concluded that EBV IgG (VCA) antibody titre is greater in female patients, however, the correlation between gender and the antibody titer is weak and not statistically significant. As well as the hypothesis that EBV infection we estimate by EBV IgG (VCA) titres affects progression of the disease - not approved. In other words, correlation between IgG (VCA) antibody titres and MR imaging is not found. As well as the correlation between IgG (VCA) antibody titres and EDSS indicators are very weak and not statistically significant.
The role of EBV in the course of multiple sclerosis and magnetic resonance imaging on account of anti-EBV IgG titres
Keywords: Medicīna; Epšteina-Barra vīruss; Multiplā skleroze; EBV IgG (VCA); MR; EDSS