Garīgās veselības tiesību aizsardzības īstenošana Latvijā - Lūse, Elīza (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā aplūkota garīgās veselības aizsardzība tiesību uz veselību kontekstā. Darba mērķis ir noskaidrot garīgās veselības aizsardzības regulējumu tiesību normatīvajos aktos Latvijā, noskaidrot no normatīvajiem aktiem izrietošos valsts pienākumus garīgās veselības tiesību aizsardzības īstenošanai, kā arī atsevišķi analizēt veselības izglītības, emocionālās vardarbības darba vietā, seksuālas uzmākšanās un kompensācijas par garīgās veselības aizskārumu saņemšanas iespējas tiesiskos aspektus. Darba rezultātā tiek piedāvātas rekomendācijas garīgās veselības aizsardzības tiesību pilnīgākai īstenošanai, kā arī garīgās veselības aizskāruma nošķiršanai no citiem morālā kaitējuma veidiem.

Bachelor’s thesis looks at mental health protection rights in the context of rights to health. The aim of the paper is to research how mental health protection is regulated according to law in Latvia, determine the state obligations regarding the protection of individual’s mental health, as well as to investigate the legal aspects concerning health education, workplace bullying, sexual harassment and compensation for mental health harm. The outcome of the research is recommendations for improving the implementation of mental health protection rights as well as for distinction between mental health harm and other types of non-material damages.
Mental health right protection in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; garīgā veselība; tiesības uz veselību; garīgās veselības aizskārums; mobings darbavietā; seksuāla uzmākšanās