Mazpilsētu vēsturisko centru dzīvināšana: Bauskas vecpilsētas piemērs - Stapkēviča, Egija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā autore ir pētījusi mazpilsētu vēsturisko centru dzīvināšanu un ir apzinājusi atbilstošas telpiskās attīstības plānošanas pieejas, kas ietver ilgtspējīgus risinājumus, uzsverot vietas potenciālu un sabiedrības līdzdalības nozīmi. Ņemot vērā cilvēku vajadzības mūsdienās un sarūkošo iedzīvotāju skaitu, darbā ir atspoguļoti Bauskas pilsētai risināmie izaicinājumi, kas saistīti ar vēsturiskā centra pielāgošanu dzīvošanai, nodrošinot kvalitatīvu dzīves vidi, darbam un brīvā laika pavadīšanai. Maģistra darbā analizēta pilsētvides dzīvināšana kā iespēja mazpilsētu vēsturisko centru saglabāšanai un dzīvotspējas nodrošināšanai. Darbā rasti vietējās vērtībās, teritorijas potenciālā un vajadzībās balstīti risinājumi Bauskas vecpilsētas dzīvināšanai. To piemērotība un iespējamās ietekmes izvērtēti un saskaņoti ar Bauskas vecpilsētas interešu turētājiem.

In the master's thesis, the author focuses on the issues of revitalization of historical centers of small towns, and has identified relevant spatial development planning approaches that include sustainable solutions emphasizing the potential of the site and the importance of public participation. Taking into account the needs of people today and the decreasing population, the work addresses the challenges facing the town of Bauska, which are related to the adaptation of the historic center for living, providing a livable urban environment, for work and leisure. The master's thesis analyzes urban revitalization as an opportunity to preserve the historical centers of small towns and ensure their viability. Local values, potential and needs-based solutions are found in the work, of the area to revitalize the old town of Bauska. Their appropriateness and possible impacts have been evaluated and coordinated with the Bauska Old Town's stakeholders.
Revitalization of historic centers of small towns: the case of Bauska old town
Keywords: Arhitektūra; mazpilsētu vēsturiskie centri; dzīvināšana; dzīvīga pilsētvide; pilsētu funkcionalitāte; sabiedrības iniciatīvas