Darba stress un biomehāniskie riska faktori profesionālajā sportā, to samazināšanas iespējas - Tetere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
„Darba stress un biomehāniskie riska faktori profesionālajā sportā, to samazināšanas iespējas”. Darba autore: Ieva Tetere. Zinātniskais vadītājs: Dr.sc.admin., asoc.prof. H. Kaļķis. Darba apjoms ir 98 lpp., tajā ietvertas 10 tabulas, 36 attēli, 5 pielikumi un 34 literatūras avoti. Darba stresa un biomehānisko riska faktoru ietekmē profesionālie sportisti var izjust psiholoģiska rakstura diskomfortu un tikt pakļauti augstam sporta traumatisma riskam, bet Latvijā no darba aizsardzības aspekta tā ir maz pētīta tematika. Darbs sastāv no 4 daļām, kuru ietvaros veikta literatūras izpēte, izvēlēto metožu raksturojums, iegūto rezultātu analīze, izstrādāti priekšlikumi un aizsardzības pasākumi. Maģistra darbā izmantotās metodes: anketēšana, psiholoģiskā klimata noteikšana, stresoru identificēšana, stresa pazīmju noteikšanas tests, izdegšanas sindroma tests, sirdsdarbības ritma monitorings, miometrijas metode, Harvdarda soļu testa indekss. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka nepilnīgu darba apstākļu dēļ sportisti ir pakļauti nevienmērīgai fiziskajai un emocionālajai darba slodzei, kā arī pastāv augsti sporta traumatisma rādītāji.

"Workplace stress and biomechanical risk factors in professional sports, its reduction opportunities". Thesis written by Ieva Tetere. Scientific supervisor: Dr.sc.admin., asoc.prof. H.Kalkis. Thesis consists of 98 pages, 10 tables, 36 pictures, 5 attachments and 34 bibliography references. Due to the workplace stress and biomechanical risk factors professional athletes can easily experience psychological distress and are more likely to be injured, but Latvia’s labour protection has not made any significant research on this topic. Thesis consists of 4 parts, including literature review, selected methods description, analysis of the results, proposals and preventive measures to ensure safety. Methods used in Master’s Thesis: surveys, determination of the psychological climate, identification of the stressors, test for determining stress signs, burnout syndrome test, monitoring of the heart rate, method of miometry, Harvard step - up test index. Obtained results allows to conclude, that because of unsatisfactory work conditions professional athletes are subjected to the uneven physical and emotional work load, as well as there are high risks of sport traumatism.
Workplace stress and biomechanical risk factors in professional sport, its reduction opportunities
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; stress; biomehāniskie riski; fiziskā darba slodze; profesionālais sports