Humānistiskais budisms Ķīnas Republikā (Taivānā) - Penka, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma “Humānistiskais budisms Ķīnas Republikā (Taivānā)” veltīta humānistiskā budisma idejas izpētei, tā izplatībai un sociālajai ietekmei. Šis darbs dod ieskatu sešās humānistiskā budisma grupās – Līdzjūtības un atvieglojuma nopelnu sabiedrība (Cidzji Gundehui 慈濟功德會), Buddhas Gaismas kalns (Foguanšaņ 佛光山), Darmas Bungu kalns (Fagušaņ 法鼓山), Džuntai Čaņ templis (Džuntai Čaņ si 中台禪寺), Lindzjiušaņ kalna budistu grupa (Lindzjiušaņšaņ 靈鷲山) un Fudži budistu grupa (Fudži 福智). Tās aktīvi nodarbojās ne tikai ar budisma izplatīšanu, bet arī ar dažādām filantropiskām nodarbēm. Darbs sastāv no 2 nodaļām un 10 apakšnodaļām. Darba pirmajā daļā tiek apskatīta reliģiju izplatība Ķīnas Republikā (Taivānā), kā arī apskatīts budisma un humānistiskā budisma jēdziens. Otrā daļa sastāv no ieskata humānistiskā budisma vēsturē, tā izplatības problemātikā un tiek apskatītas visas sešas humānistiskā budisma grupas, to dibinātāji un sociālais pienesums. Darba apjoms ir 44 lpp.

The title of this bachelor thesis is “Humanistic Buddhism in Republic of China (Taiwan)”, and it’s aim is to do a research on the main idea behind Humanistic Buddhism, development and social impact. This paper gives an insight on 6 Humanistic Buddhist groups- Buddhis Compassion Relief Tzu Chi Foundation (Tzu Ch/ 慈濟功德會), Buddha’s Light Mountain (Fo Guang Shan/佛光山), Dharma Drum mountain (Fa Gu Shan/法鼓山), Chung Tai Chan Monastery (Chungtai Chan Szu 中台禪寺), Ling Jiu Mountain Buddhist Society (Ling Jiu Shan 靈鷲山) and “Bliss and Wisdom” (Fu-chih 福智). In Taiwan, they not only work to spread Buddhism, but also does philanthropic work. This work consists of 2 chapters and 10 subchapters. First chapter gives an insight on religious background in Republic of China (Taiwan), and also describes the main idea of Buddhism and Humanistic Buddhism. The second part includes a brief history of Humanistic Buddhism, the difficulties in its development and also describes the main 6 Humanistic Buddhist groups and their founders. The total number of pages in this thesis is 44.
Humanistic Buddhism in Republic of China (Taiwan)
Keywords: Āzijas studijas; Ķīnas Republika; Taivāna; vēsture; budisms; humānistiskais budisms