Civiltiesisko aizsardzības līdzekļu klasifikācija - Gurskis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvijas Republikas Civillikums tika pieņemts 1937.gadā. Kopš tā brīža jau ir pagājuši 74 gadi, taču praksē darbojās jau 15 gadus. Ņemot vērā faktu, ka Latvija tika okupēta un Civillikuma darbība tika apturēta gandrīz ar 50 gadu pārtraukumu. Tas nevarēja tikt modernizēts, pilnveidots un attīstīts kopā ar pārējo valstu tiesībām. Civillikumā ietvertie civiltiesiskās aizsardzības līdzekļi faktiski nav mainīti un attīstīti, kā arī nav klasificēti. Citās Eiropas valstu likumos un starptautiskos līgumos ir izveidoti vairāki moderni un laikam atbilstoši tiesiskās aizsardzības līdzekļi, kas palīdz daudz produktīvāk risināt daudzus specifiskus strīdus. To pierāda fakts, ka Latvijas Civillikumā nav ietverti vairāki vērā ņemami aizsardzības līdzekļi, kas ir ietverti Eiropas Līgumu Tiesību Princips u.c. starptautiskos aktos. Darba mērķis ir attīstīt vienotu izpratni formāli atšķirīgās anglosakšu un kontinentālās Eiropas tiesību sistēmās par civiltiesiskiem aizsardzības līdzekļiem, kurus var izmantot dažādās saistību stadijās, kā arī izveidot to klasifikāciju, lai varētu vieglāk izprast to saturu un nozīmi, noskaidrojot kādos brīžos var tikt izmantoti attiecīgi aizsardzības līdzekļi. Šajā bakalaura darbā ir analizēta civiltiesiskā aizsardzība, ko sniedz civiltiesiskie aizsardzības līdzekļi, kā arī to pielietošanas priekšnosacījumus atšķirīgos saistību brīžos, ierobežojumus un to sekas. Pielietojot salīdzinošo metodi, tiek salīdzinātas normas, kas ir starptautiskas un normas, kas ir nacionālā līmenī. Vērā tiek ņemtas arī doktrināri izstrādāti tiesību akti, kurus izstrādāja pazīstami tiesību zinātnieki. Veidojot klasifikāciju un izpratni, tiek ņemti vērā visi trīs pieejamie resursi. Darbā tiek piedāvāts veidot jaunu tiesiskās aizsardzības līdzekļu klasifikāciju, tādā veidā izveidojot izpratni par to piemērošanas īpatnībām dažādās situācijās, kā arī veidot jaunu definīciju, ņemot vērā mūsdienās pastāvošās jaunākās tiesību tendences. Civiltiesisko aizsardzības līdzekļu klasifikācija un definīcija.

Latvian Civil Law was adopted in 1937. From that moment has already passed 74 years, buti n practice, worked for 15 years. Given the fact that Latvia was occupied and the Civil Law was suspended nearly a 50 years. It could not be modernized, improved and developed with others country rights. Civil Law contained civil remedies do not actually changed and developed and are not classified. Other European national laws and international treaties have created a number of modern and updaiting remedy that helps to more efficently solve many specific disputes. This is evidenced by the fact that the Latvian Civil Law does not include a number of significan civil remedies that are cintained in the Treaty principle of law, etc. International law. The objective is to develop a common understanding of the different formal Anglosaxon and continental European legal systems of civil remedies that can be used in various stages of commitment, as well as a classification in order to better understand their content and importance of clarifying which at times can be used for the protective equipment. In this bachelor is analyse civil protection provides by civil law remedies, as well as their use in different relationship at times, limits and their consequences. Using the comparative method compare the norms of international norms and that are at the national level. Should take account of the doctrinaire detailed legislation developed by famous scholars. Creating a classification and understandind is taken of all three available resources. Work is proposed to create new remedies in the classification thus creating awareness of the charactieristics of application in different situations and create a new definition in the light of today`s latest legal developments. Civil remedies Classification and definition.
Classification of civil protection means
Keywords: Juridiskā zinātne