Krustotās un nekrustotās disparitātes stereoslieksnis dažādos vecumos - Adami, Carlo (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs uzrakstīts uz 75 lappusēm, satur 40 attēlus, 10 tabulas un darbā ir atsauces uz 100 literatūras avotiem. Maģistra darba mērķis bija novērtēt krustotās un nekrustotās disparitātes atšķirības dažāda vecuma cilvēkiem. Pētījuma dalībnieki tika iedalīti četrās vecuma grupās. Pētījumā piedalījās 61 dalībnieks (vecumā no 19 līdz 78 gadiem). Pētījuma dalībniekiem nebija acu slimības, redzes asums bija vismaz 0,0 vai labāks (LogMAR sistēmā). Stereoredzes noteikšanai tika izmantots digitālais izliedēto punktu globālā principa stereotests, kopā ar pakāpjveida psihofizikālo metodi. Pētījums parādīja, ka nekrustotās disparitātes stimulu sliekšņi vienmēr bija augstāki, salīdzinot ar krustoto disparitāti (t-testu vidējais salīdzinājums), kā arī katrai vecuma grupai tas bija atšķirīgs. Statistiskajā analīzē tika noteikts, ka krustotās disparitātes lielums nav atšķirīgs dažādām vecuma grupām, izņemot visvecāko grupu, kurā ir vērojama stereoslikšņa samazināšanās attiecībā uz nekrustotās disparitātes slieksni. Netika atrastas atšķirības dziļuma uztveres noteikšanas laikā starp krustoto un nekrustoto disparitāti.

The Master thesis is written in English on 75 pages. It contains 40 figures, 10 tables and 100 references. The master thesis aimed to evaluate crossed and uncrossed disparities at far investigating an adult population, considering 5 age groups (divided in 4 decades between 20 to 60 and the last group > 60). In the study 61 subjects (aged 19-78) took part. The study was conducted on healthy eyes with visual acuity equal or better of 0 LogMAR, with the perception of global stereoscopic vision. A digital stereotest providing RDS global stimuli with an embedded psychophysical staircase method was used. The study showed that the thresholds for uncrossed disparity stimuli were always higher compared to crossed disparity ones (t-test comparison of means) and also for each age group. The statistical analysis stated that crossed disparity thresholds were not dissimilar between the age groups except for the older cohort in which there is a decline in the discrimination for uncrossed disparities. No differences were found in the detection time of the correct depth perception between crossed and uncrossed disparities.
Crossed and Uncrossed Disparity Stereo Threshold at Different Ages
Keywords: Fizika; stereovision; crossed disparity; uncrossed disparity; exposure time; global stereopsis