Jauno speciālistu atgriešanās Rēzeknē - Strupiša, Dace (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir “Jauno speciālistu atgriešanās Rēzeknē”. Šī pētījuma galvenais mērķis ir noskaidrot, kādi ir noteicošie faktori, kas pamudina jaunos speciālistus atgriezties Rēzeknē. Pētījuma objekts ir Rēzeknes iedzīvotāji, kuri pēc vidējās izglītības iegūšanas Rēzeknē ir devušies uz citu Latvijas pilsētu iegūt augstāko izglītību un kuri, ieguvuši augstāko izglītību, ir pēdējo 5 gadu laikā atgriezušies uz dzīvi Rēzeknē. Darba teorētiskais pamatojums ir balstīts uz migrācijas, iekšējās migrācijas skaidrojumu un klasifikāciju, kā arī teorijām par piederību vietai un saitēm ar pilsētu. Darbā tika izmantotas kvalitatīvās pētniecības metodes – tika veiktas 13 daļēji strukturētās intervijas ar jaunajiem speciālistiem un 2 ekspertu intervijas. Datu analīzes rezultātā tika secināts, ka galvenie faktori, kas jaunos speciālistus pamudina atgriezties Rēzeknē, ir no piederības vietai izrietoši aspekti: ar pilsētu saistīta pieredze un atmiņas, māju sajūta, ģimene, pilsētas atmosfēra un pilsētas iedzīvotāji kopumā.

The topic of the bachelor thesis is "The return of young professionals to Rezekne". The main aim of the research is to clarify which are the factors that encourage young professionals to return to Rezekne. The object of the research is set as residents of Rezekne who after completion of secondary education moved to another city in Latvia in order to go on to higher education and who after pursuing higher education have returned to Rezekne in the last five years. The theoretical part of the thesis is based on the explanation and classification of migration and internal migration, and theories of place attachment and urban ties. The qualitative methods used in empirical study were thirteen semi structured interviews with young professionals and two - with experts. The results of the data analysis revealed that the main factors that encourage young professionals to return to Rezekne results from place attachment and are as follows: city related experience and memories, feelings of home, family, atmosphere of the city and residents of the city all together.
The return of young professionals to Rezekne
Keywords: Socioloģija; jaunie speciālisti; iekšējā migrācija; piederība vietai; young professionals; internal migration