Notekūdeņu dūņu izmantošana Latvijā - Graudiņš, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba nosaukums ir “Notekūdeņu dūņu izmantošana Latvijā”. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot notekūdeņu dūņu izmantošanas tendences Latvijā. Pirmajā daļā apskatīta notekūdeņu dūņu ieguve no notekūdeņiem, dūņu raksturojums, piesārņotāji un to avoti, balstītā likumdošana par notekūdeņu dūņu apsaimniekošanu, dūņu apstrādes veidiem, izmantošanas virzieniem. Tika apkopota informācija un izveidota tabula par notekūdeņu dūņu izmantošanu Eiropas Savienībā. Otrajā daļā aprakstīti izmantotie materiāli un metodes, kā arī analizējamie dati. Trešajā daļā apkopoti un analizēti dati par kopējo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu skaita izmaiņām, dūņu ražošanas un apstrādes īpatsvaru, dūņu sausnas apjomu, klasificētas dūņas pēc smago metālu koncentrācijām un noteikti notekūdeņu dūņu izmantošanas veidi. Datu apkopošana un analīze tika veikta par laika periodu no 2012. – 2017. gadam. Bakalaura darbs sastāv no ievada, trīs galvenajām daļām, secinājumiem un pateicības. Darbs izstrādāts uz 50 lapām, kas ietver 9 attēlus un 7 tabulas. Darba tapšanā izmantoti 75 avoti.

The title of the bachelor's thesis is “Sewage sludge usage in Latvia” The aim of the bachelor thesis is to find out the trends of sewage sludge usage in Latvia. The first part deals with sewage sludge extraction from wastewater, sludge characterization, pollutants and their sources, based legislation on sewage sludge management, sludge treatment methods, usage possibilities. Information was collected and a table on the use of sewage sludge in the European Union was created. The second part describes the materials and methods used as well as the data to be analyzed. The third part summarizes and analyzes data on the total number of wastewater treatment plants, the proportion of sludge production and processing, the amount of sludge dry matter, the classified sludge by heavy metal concentrations and the types of sewage sludge usage. Data compilation and analysis was conducted for the period from 2012 to 2017. Bachelor thesis consists of introduction, three main parts, conclusions and gratitudes. The bachelor thesis has been written on 50 pages, including 9 pictures and 7 tables. 75 publications were used in the work.
Sewage sludge usage in Latvia
Keywords: Vides zinātne; Notekūdeņu dūņas; Izmantošanas veidi; Eiropas Savienība; apstrāde