Antibiotisko līdzekļu aprite "Mēness aptieka" Olainē un farmaceitiska aprūpe - Korsaka, Oksana (Latvijas Universitāte, 2012)
Antibiotiskos līdzekļus plaši lieto cilvēku un veterinārajā medicīnā, lai iznīcinātu patogēniskas baktērijas. To lietošana jūtami atvieglojusi cīņu ar infekciju slimībām, tomēr vienlaikus ir radījusi ļoti nopietnas problēmas. Galvenā no tām ir mikroorganismu rezistence. Lai nodrošinātu antibiotisko līdzekļu efektivitāti, tās jālieto racionāli. Darba mērķis bija izpētīt antibiotisko līdzekļu apriti „Mēness aptiekā” Olainē un analizēt farmācijas speciālistu sniegtās farmaceitiskās aprūpes kvalitāti. Pētījumā tika noskaidrots, ka divu gadu laikā „Mēness aptiekā” tika pārdoti 1931 antibiotisko līdzekļu oriģināli. Vispārdotākie medikamenti bija Hiconcil (Amoxicillinum) – 18% jeb 325 oriģināli, Doxylan (Doxycyclinum) – 9% jeb 171 oriģināls, Amoksiclav (Amoxicillinum/ acidum clavulanicum) – 8% jeb 155 oriģināli. Vismazāk bija pārdoti Ciloxan (Ciprofloxacinum) – 0.1% jeb 2 oriģināli un Ciprinol (Ciprofloxacinum) – 0.1% jeb 2 oriģināli. Aptiekas klientu aptaujas analīzes rezultātā varēja secināt, ka 83% respondentu saņem farmaceitu konsultācijas par antibiotisko līdzekļu lietošanu, bet tikai 52% respondentu ir saņēmuši informāciju par antibiotisko līdzekļu mijiedarbību ar citām zālēm. ATSLĒGVĀRDI: antibiotiskie līdzekļi, antibiotikas, aptieka, zāļu aprite, farmaceitiskā aprūpe. -

Antibiotics commonly are used in human and veterinary medicine, to destroy pathogenic bacteria. The use of antibiotics simplified the fight against infectious diseases, but at the same time has led to very serious problems. The main of them is the micro-resistance. The antibiotics must be used rationally in order to ensure the effectiveness. The aim of the work was to investigate the antibiotic in " Mēness aptiekā’’ in Olaine and to find out what is the pharmaceutical care role in antibiotic funds release. Research has shown that, within two years, 1931 antibiotic product originals were sold in „Mēness aptiekā”. The most sold drugs were Hiconcil (Amoxicillinum)-18% or 325 originals, Doxylan (Doxycyclinum) -9% or 171 originals, Amoksiclav (Amoxicillinum/ acidum clavulanicum) -8% or 155 originals. The least sold were Ciloxan (Ciprofloxacinum) – 0.1% or 2 originals and Ciprinol (Ciprofloxacinum)– 0.1% or 2 originals. Pharmacy customer survey analysis ascertained that 83% of respondents receive pharmacist advice on antibiotic use, but only 52% of respondents received information about antibiotic interactions with other medicines. KEYWORDS: antibiotic drugs, pharmacy, movement of medicinal products, pharmaceutical care.
Turn over of antibiotic medicines in "Mēness aptieka" in Olaine and pharmaceutical care
Keywords: Farmācija