Testamenta atzīšana par spēkā neesošu - Zvanere, Irēna (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā ir izskatīti iemesli, kuru dēļ testaments var tikt atzīts par spēkā neesošu, proti, pamati testamenta apstrīdēšanai pilnā apmērā vai daļā, kā arī autore ir analizējusi divus likumprojektus par grozījumiem Civillikuma Mantojuma daļā. Darbs sastāv no trīs nodaļām un četrām apakšnodaļām. Pirmajā nodaļā autore apraksta iemeslus testamenta apstrīdēšanai, kā arī min personas, kurām ir tiesības apstrīdēt testamentu. Otrajā nodaļā trīs apakšnodaļās autore analizē pamatus testamenta apstrīdēšanai pilnā apmērā – spējas taisīt testamentu, testamenta formas pārkāpumu, kā arī viltus, maldību, spaidu un viltojumu kā testamenta apstrīdēšanas pamatu. Savukārt trešajā nodaļā autore analizē atstumšanu no mantojuma kā pamatu testamenta apstrīdēšanai daļā. Papildus autore darbā pauž savu viedokli par diviem likumprojektiem par grozījumiem Civillikumā, konkrētāk – par grozījumiem Mantojuma tiesību daļā.

In this work author describes the reasons why the will can be acknowledged as invalid, to wit, grounds of challenging the will in full amount or partly as well as analysis of two draft laws on changes in the Testament part of Civil Law. The work consists of three chapters and four sub-chapters. The first chapter describes the reasons of challenging the will, as well as names persons authorized to challenge the will. In three sub-chapters of the second chapter author analyses the grounds of challenging the will in full amount – testation ability, violation of testament form, as well as deceit, mistake, coercion and falsification of testament as reasons of challenging the will. Whereas the third chapter contains analysis of exclusion from will as the basis of challenging the will. Additionally author expresses her point of view on two changes in the Civil Law – changes in the part regarding the Testament rights.
Invalidation of the will
Keywords: Juridiskā zinātne