Perfekcionisms un palīdzības meklēšanas stigma kā psiholoģiskās palīdzības meklēšanas nodomu prognozējoši faktori - Brence, Iveta (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija analizēt perfekcionisma dimensiju (rigidais perfekcionisms, paškritiskais perfekcionisms, narcistiskais perfekcionisms), perfekcionistiskas pašprezentācijas dimensiju (perfekcionistiska sevis pasniegšana, kļūdu un nepilnību nepieļaušana, nepilnību neatklāšana), palīdzības meklēšanas publiskās stigmas, palīdzības meklēšanas pašstigmas, attieksmes pret palīdzības meklēšanu, iepriekšējas palīdzības pieredzes un palīdzības meklēšanas nodoma savstarpējās saistības, kā arī novērtēt perfekcionisma un perfekcionistikas pašprezentācijas dimensiju, abu palīdzības meklēšanas stigmu veidu un attieksmes pret palīdzības meklēšanu prognozējošo lomu nodoma meklēt psiholoģisko palīdzību viedošanā. Pētījumā piedalījās 255 dalībnieki (120 vīrieši un 135 sievietes) vecumā no 25 līdz 54 gadiem (M = 41,1, SD = 8,2). Pētījumā datu iegūšanai tika izmantotas: Lielā trijnieka perfekcionisma aptauja (Smith, Saklofske, Stoeber & Sherry, 2016), Perfekcionistiskas pašprezentācijas aptauja (Hewitt, Flett, Sherry, Habke, Parkin, Lam, McMurtry, Fairlie, Ediger & Stein, 2003), Palīdzības meklēšanas stigmatizācijas uztveres aptauja (Vogel, Wade & Ascheman, 2009), Palīdzības meklēšanas internalizētās stigmas aptauja (Vogel, Wade & Haake, 2006), Attieksmes pret psiholoģiskās palīdzības meklēšanu aptauja (Hammer, Parent & Spiker, 2018), Palīdzības meklēšanas nodoma aptauja (Hammer & Spiker, 2018). Iegūtie rezultāti norāda, ka pastāv būtiskas saistības starp perfekcionisma un perfekcionistiskas pašprezentācijas dimensijām un palīdzības meklēšanas publisko stigmu, kas savukārt nozīmīgi saistīta ar palīdzības meklēšanas pašstigmu, attieksmi pret palīdzības meklēšanu un nodomu meklēt palīdzību. Palīdzības meklēšanas pašstigma, attieksme pret palīdzības meklēšanu un iepriekšēja palīdzības pieredze nozīmīgi prognozē nodomu meklēt palīdzību. Attieksme pret palīdzības meklēšanu ir mediators starp palīdzības meklēšanas pašstigmu un nodomu.

This study examined the relationship among the dimensions of perfectionism (rigid perfectionism, self-critical perfectionism, narcissistic perfectionism), the dimensions of perfectionist self-presentation (perfectionistic self-promotion, nondisplay of imperfection, nondisclosure of imperfection), public stigma of help-seeking, self-stigma of seeking help, attitudes towards seeking help, previous experience of help and intention to seek help. The role of perfectionism, perfectionist self-presentation, both types of stigma and attitudes towards seeking help in predicting the intention to seek psychological help was also examined. 255 adults (120 men and 135 women) aged 25 to 54 years (M = 41.1, SD = 8.2) took part in the study. Six scales were used to collect data: Big Three Perfectionism Scale (Smith, Saklofske, Stoeber & Sherry, 2016), Perfectionistic Self-Presentation Scale (Hewitt, Flett, Sherry, Habke, Parkin, Lam, McMurtry, Fairlie, Ediger & Stein, 2003), Perceptions of Stigmatization by Others for Seeking Help Scale (Vogel, Wade & Ascheman, 2009), Self-Stigma of Seeking-Help Scale (Vogel, Wade & Haake, 2006), Mental Help-Seeking Attitudes Scale (Hammer, Parent & Spiker, 2018), Mental Help-Seeking Intention Scale (Hammer & Spiker, 2018). Results of the research demonstrated that there is a significant relationship among the dimensions of perfectionism, the dimensions of perfectionistic self-presentation and public stigma of seeking help. The public stigma of help-seeking is significantly related to self-stigma of seeking help, attitudes towards seeking help and intention to seek help. The self-stigma of seeking help, attitudes towards seeking help, and previous experience of help significantly predict the intention to seek help. Attitudes towards seeking help mediates relationship between self-stigma of seeking help and intention.
Perfectionism and Help-Seeking Stigma as Predictive Factors of Intentions to Seek Psychological Help
Keywords: Psiholoģija; perfekcionisms; perfekcionistiska pašprezentācija; palīdzības meklēšanas stigma; attieksme pret palīdzības meklēšanu; palīdzības meklēšanas nodoms