Latvijas sabiedrības vides apziņas attīstība: nevalstisko organizāciju ieguldījums - Trukšāns, Daniels (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā tiek pētīta Latvijas sabiedrības vides apziņas attīstība un nevalstiskās organizācijas kā sabiedrības vides apziņas attīstības instruments. Darbs sastāv no literatūras avotu (psiholoģijas, vides zinātnes, socioloģijas u.c.) analīzes un socioloģiskā pētījuma- NVO, izglītības iestāžu, masu mediju, zinātnieku, uzņēmumu, valsts pārvaldes pārstāvju, iedzīvotāju intervēšanas un NVO pārstāvju anketēšanas. Teorētiskajā daļā tiek akadēmiski analizēta sabiedrības vides apziņa un tās attīstības problemātika, tsk., postmodernās/ holistiskās paradigmas un personības vajadzību struktūras konceptuālā modeļa perspektīvā, kā arī tiek pētītas NVO, to funkcionēšanas psiholoģiskie aspekti un sociālā nozīme. Socioloģiskais pētījums raksturo Latvijas sabiedrības vides apziņas attīstības problemātikas un NVO ieguldījuma, kā arī darbības problēmu kopuma vides apziņas attīstībā praktiskās izpausmes, papildus atsedzot NVO pārstāvju izpratni, interesi, lomu un iespējas vides apziņas attīstības veicināšanai Latvijā. Darba rezultātā tiek izstrādāts Latvijas sabiedrības vides apziņas attīstības konceptuālais modelis un no tā izrietošā priekšlikumu pakete nevalstisko organizāciju ieguldījumu veicināšanai šī modeļa realizācijā. Atslēgvārdi: vides apziņa, nevalstiskās organizācijas, postmodernā/ holistiskā paradigma, personības vajadzību struktūra.

Master’s paper is targeted on exploring public environmental awareness development in Latvia and non-governmental organizations as instrument of public environmental awareness development. The work consists of literature source (psychology ,environmental science, sociology etc.) analysis and sociological investigation – interviews of NGO, educational institutions, mass media, scientists, companies, state administration representatives, residents and NGO representatives mediatizing. At theoretical part the author explores public environmental awareness and its development problems, also possibilities of development in perspective of postmodern/holistic paradigm and structure of individualities needs. The paper also contains research of non-governmental organizations and its functional psychological aspects and its social importance too. The sociological research describes public environmental awareness development problems in Latvia and NGO contribution and other problems practical nuances. It also exposes NGO representatives sense, interest, importance and possibilities of public environmental awareness development contribution in Latvia. As the result of scientific research of Master’s paper are conceptual model of public environmental awareness development in Latvia and proposals batch for non- governmental organizations contribution promotion who is based on this conceptual model and help to realize it. Keywords: environmental awareness, non-governmental organizations, post-modern/holistic paradigm, structure of individualities needs.
Public Environmental Awareness Development in Latvia:Non-governmental Organizations Contribution
Keywords: Vides pārvaldība