Atbildību pastiprinoši apstākļi - Solovjova, Arina (Latvijas Universitāte, 2022)
Atbildību pastiprinošie apstākļi ir viens no atbildību ietekmējošajiem faktoriem pie soda noteikšanas. Tie ir izsmeļoši uzskaitīti Krimināllikuma 48. panta pirmās daļas 1. punktā un ņemot vērā plašo tvērumu, var secināt, ka tiem ir liela ietekme uz soda noteikšanu un krimināltiesībām kopumā, ko pierāda arī tiesu prakse. Krimināllikuma 48. pants ir vairākkārt grozīts, papildinot pirmo daļu ar jauniem apstākļiem, kurus likuma piemērotājs var atzīt par tādiem, kas var stiprināt vainīgā atbildību. Tādējādi var secināt, ka šis tiesiskais regulējums nekad nezaudē savu aktualitāti. Bakalaura darba mērķis ir izprast katra atbildību pastiprinošā apstākļa būtību, izpētīt Krimināllikuma 48. panta piemērošanu praksē un salīdzināt atbildību pastiprinošo apstākļus Latvijas Krimināllikuma izpratnē ar ārvalstu regulējumu.

Aggravating circumstances are one of the factors influencing liability when imposing a penalty. They are thoroughly listed in point 1 of first section in Article 48 of the Criminal Code. Given their broad scope, it can be concluded that they have a significant impact on sentencing and criminal law in general, as demonstrated by case law. Article 48 of the Criminal Law has been amended several times, adding new circumstances to the first part, such that can be recognized by the law enforcer to strengthen the responsibility of the offender. As such, it can be concluded that this legal framework never loses its relevance. The aim of this bachelor's thesis is to understand the essence of each aggravating circumstance, to study the application of Article 48 of the Criminal Law in practice and to compare the aggravating circumstances within Latvian Criminal Law and foreign regulations.
Aggravating circumstances
Keywords: Juridiskā zinātne; atbildību pastiprinoši apstākļi; sods; Krimināllikums; tiesu prakse; noziedzīgs nodarījums