Fāzes kodēšana aberāciju mērījumos - Lapiņš, Ādams (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 25 lapaspusēm. Tas satur 17 attēlus, 3 pielikumus un 40 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt fāzes modulāciju intervāla ietekmi uz aberāciju mērīšanas kvalitāti. Metode: Dažāda apjoma simulētu un reālu aberāciju objektu imaginārās daļas, reālās daļas un viļņu frontes rekonstruēšana MATLAB, izmantojot dažāda modulāciju intervāla fāzes maskas un algoritmu PhaseLift. Rezultāti: Tika veiksmīgi rekonstruētas gan simulētu, gan reālu aberāciju objektu reālā (amplitūda) un imaginārā (fāze) daļa, un viļņu fronte, izmantojot PhaseLift algoritmu. Tika pārbaudīta PhaseLift algoritma efektivitāte pie dažāda apjoma aberācijām. Secinājumi: Mērāmo aberāciju apjoms un fāzes maskas modulāciju intervāls ietekmē viļņu frontes un aberāciju objekta imagināro un reālo daļu rekonstrukcijas kvalitāti. Atslēgvārdi: aberācijas, viļņu fronte, fāzes modulāciju intervāls, algoritmiskas simulācijas, fāzes atgūšana

This thesis is written in Latvian on 25 pages. It contains 17 figures, 3 appendices and 40 references to literature sources. Aim: Evaluate effects of phase modulations’ interval on quality of aberration measurements. Methods: Simulated and real aberration complex objects’ imaginary (phase) part, real (amplitude) part and wavefront reconstruction using MATLAB software, different phase masks and PhaseLift algorithm. Results: Successfully reconstructed both real and simulated aberration imaginary and real parts as well as wavefront, using PhaseLift algorithm. Effectiveness of PhaseLift was checked in aberrations of various amounts. Conclusion: Measured aberration amount and phase mask modulation interval affects the reconstruction quality of wavefront and abberration object’s imaginary and real parts. Keywords: aberrations, wavefront, interval of phase modulations, algorithmic simulations, phase retrieval
Phase Coding for Measuring Aberrations
Keywords: Fizika; aberācijas; viļņu fronte; fāzes modulāciju intervāls; fāzes atgūšana; algoritmiskas simulācijas