Skolas vadības darbība iekļaujošās izglītības nodrošināšanai Ventspils pamatskolās - Romane-Stepčenko, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Skolas vadības darbība iekļaujošās izglītības nodrošināšanai Ventspils pamatskolās” autore ir Elīna Romane-Stepčenko, kurš atklāj aktualitāti jautājumam par iekļaujošās izglītības nodrošināšanu. Katram skolēnam ir nepieciešama atbilstoša izglītība, lai viņš varētu turpmāk dzīvē strādāt un realizēt sevi atbilstošajā profesijā. Iekļaujošajā izglītībā ir ne tikai svarīgi, ka skolēni iegūst zināšanas un prasmes skolā atbilstoši savām spējām, bet arī skolotāju sagatavotība, atbalsta personāla pieejamība, kā arī skolas vadības komandas nostāja pret iekļaujošo izglītību un nodrošināšanu. Tādēļ ir svarīgi noskaidrot, kādai būtu jābūt skolas vadības komandas darbībai, lai iekļaujošo izglītību nodrošinātu, sekmējot augstākus skolēnu sasniegumus. Maģistra darba mērķis – izpētīt, kā skolas vadība var veicināt iekļaujošās izglītības nodrošināšanu, kur katrs skolēns iegūtu sev un savām spējām atbilstošu izglītību, kā arī izstrādāt priekšlikumus skolas vadības komandām iekļaujošās izglītības nodrošināšanai. Lai sasniegtu mērķi, tika izvirzīti šādi pētījuma uzdevumi: 1. analizēt zinātnisko literatūru un citus avotus saistībā ar iekļaujošās izglītības nodrošināšanu skolā; 2. izstrādāt pētījuma metodoloģiju; 3. iegūt un apkopot un analizēt pētījuma rezultātus; 4. izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus skolas vadības darbībai, lai veiksmīgi nodrošinātu iekļaujošo izglītību skolā. Maģistra darba pirmajā nodaļā ir aprakstītas teorētiskās atziņas par iekļaujošo izglītību, priekšnosacījumi tās nodrošināšanai skolā. Otrajā nodaļā ir sniegts raksturojums, kas ir skolas vadības komanda, kā arī tās nozīme iekļaujošajā izglītībā. Apskatītas vadīšanas funkcijas saistībā ar iekļaujošo izglītību. Trešajā nodaļā ir aprakstīta empīriskā pētījuma metodoloģija, kā arī rezultāti un to analīze. Maģistra darba struktūra: ievads, 3 nodaļas, 7 apakšnodaļas, diskusija un secinājumi, priekšlikumi. Darbā ir 8 attēli un 8 tabulas, kā arī 72 bibliogrāfijas avots. Darba apjoms ir 75 lappuses. Atslēgas vārdi: iekļaujošā izglītība, skolas vadības komanda, pamatskola.

The author of the master’s thesis “School management activities to provide inclusive education in Ventspils primary schools” is Elina Romane-Stepcenko, which reveals the topicality of the issue of the provision of inclusive education. Every student needs an appropriate education to be able to work and fulfill himself in a profession in the future. In inclusive education, it is not only important to acquire knowledge and skills in the school according to their abilities but also the training of teachers, the availability of support team staff and the attitude of the school management team towards the inclusive education and provision. It is therefore important to clarify what action should be taken by the school management team in order to provide an inclusive education by promoting higher achievements of pupils. The aim of the master’s work is to find out how school management can contribute to the provision of inclusive education, where each pupil will receive an education appropriate to himself or herself and their abilities, as well as to develop proposals for school management to ensure inclusive education. In order to achieve the objective, the following study objectives were set: 1. analyze scientific literature and other sources related to the provision of inclusive education at school. 2. develop research methodology. 3. and collect and analyze the obtained results. 4. draw conclusions and develop school management activities to ensure effective inclusive education. The first chapter of the master’s thesis describes the theoretical knowledge of inclusive education, the prerequisites for ensuring it in school. Chapter two gives a description of who the school's leadership team is as well as its role in inclusive education. Management functions related to inclusive education are discussed. Chapter three describes the methodology of the empirical study as well as the results and their analysis. Master's work structure: introduction, chapters 3, 7 subchapters, discussion and conclusions, proposals. The work includes 8 images and 8 tables, as well as 72 bibliography sources. The amount of work is 75 pages. Keywords: inclusive education, school leadership team, primary school.
School Management Activities to Provide Inclusive Education in Ventspils Primary Schools
Keywords: Izglītības zinātnes; iekļaujošā izglītība; skolas vadības komanda; pamatskola; inclusive education; school leadership team