Lielo datu un blokķēdes tīkla integrācija - Parhomenko, Margarita (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās lielie uzņēmumi un organizācijas plaši izmanto Lielo datu tehnoloģiju, lai uzkrātu, uzglabātu un analizētu datus. Tomēr Lielo datu tehnoloģija saskaras ar dažām problēmām, piemēram, datu vākšana, datu glabāšana, datu drošība, datu koplietošana. Savukārt pasaulē popularitāti gūst jauna decentralizētās datu uzglabāšanas tehnoloģija – blokķēde. Darba ietvaros tiks apskatīts un analizēts, kā blokķēdes un Lielo datu tehnoloģiju integrācija var uzlabot dažas Lielo datu problēmas.

Today, large companies and organizations make extensive use of Big Data technology to collect, store, and analyze data. However, Big Data technology faces some challenges such as data collection, data storage, data security, data sharing. In turn, a new decentralized data storage technology – blockchain, is gaining popularity in the world. The paper will examine how the integration of blockchain and Big Data technologies can solve some Big Data problems.
Big data and blockchain network integration
Keywords: Datorzinātne; blokķēde; Lielie dati; decentralizēta Lielo datu glabāšana; Lielo datu drošība; Lielo datu kvalitāte