Vienkāršotie kriminālprocesi bez krimināllietas izskatīšanas tiesā - Kazakova, Ineta (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Vienkāršotie kriminālprocesi bez krimināllietas izskatīšanas tiesā”. Darba autore uzskatīja par aktuālu izpētīt šo tēmu, jo mūsdienu kriminālprocess nav iespējams bez tā vienkāršošanas, saistībā ar tiesu pārslogotību, un tādejādi vienkāršoto tiesvedību problēmai pēdējā laikā tiek piešķirta ļoti svarīga nozīme. Darba mērķis ir izpētīt un izanalizēt tiesību normas, kas regulē vienkāršotos kriminālprocesus bez krimināllietas izskatīšanas tiesā, un apskatīt piemērus par attiecīgo normu piemērošanu tiesībsargājošo institūciju praksē. Autore darbā izskatīja vienkāršotos kriminālprocesus bez krimināllietas izskatīšanas tiesā ar nosacījumiem un bez nosacījumiem. Autore darbā izsaka savu viedokli par nepilnībām tiesību normās un uzskaita problēmas, piemērojot vienkāršotos kriminālprocesus bez krimināllietas izskatīšanas tiesā. Ka arī autore izvirza savus priekšlikumus problēmu novēršanai. Rakstot darbu, autore izmantoja normatīvos aktus (Latvijas Republikas Kriminālprocesa likums, Krievijas Federācijas kriminālprocesa kodekss), zinātnisko un mācību literatūru, statistikas datus un materiālus, kas satur piemērus no darba prakses tiesībsargājošajās institūcijās, piemērojot vienkāršotos kriminālprocesus bez krimināllietas izskatīšanas tiesā. Darba struktūru veido ievads, trīs nodaļas un nobeigums. Maģistra darba nobeigumā ir autores apkopotie secinājumi un izteiktie priekšlikumi par izpētāmo darba objektu. Maģistra darbam ir vairāki pielikumi, kas parāda vienkāršoto kriminālprocesu bez krimināllietas izskatīšanas tiesā piemērošanu praksē. Atslēgvārdi: vienkāršotie kriminālprocesi bez krimināllietas izskatīšanas tiesā, kriminālprocesa izbeigšana, atbrīvojot personu no kriminālatbildības, kriminālprocesa izbeigšana, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, prokurora priekšraksts par sodu.

The subject of the Master Thesis is “Simplified Criminal Procedures without Criminal Proceedings in the Trail”. Author founds thesis subject current and important to do the research on simplified criminal procedure without criminal proceedings in the trail, especially because modern criminal procedure is not effective enough to deal with overburdened courts’ problem in Latvia. Therefore the simplified proceedings lately have been recognized as a very significant option. The aim of authors work is to do the research and analyze judicial norms dealing with simplified criminal procedures without trail as well as contemplate examples taken from the practice of the law enforcement institutions’ dealing with mentioned norms and regulations. In the master thesis author looks into the conditional and unconditional simplified criminal procedure without trail. Author gives her opinion on the imperfections of certain judicial norms and identifies problems of simplified criminal procedure without criminal proceedings in the trail. In addition author gives the number of proposals in solving identified problems. In the process of writing master thesis author looks into appropriate laws (Criminal Procedure Law of the Republic of Latvia, Criminal Procedure Code of the Russian Federation), specialized scientific and scholastic literature, statistics and materials from law enforcement institutions’ practice related to the simplified criminal procedure without criminal proceedings in the trail. Master thesis consists of Introduction, three sections and conclusion. In the conclusive part authors give the summery of her own conclusions and proposals related to the subject of the thesis. The master thesis contains several appendixes, which illustrates practical part of the simplified criminal procedure without criminal proceedings in the trail. Keyword: Simplified Criminal Procedures without Criminal Proceedings in the Trail, Termination of Criminal Proceedings, Releasing a Person from Criminal Liability, Termination of Criminal Proceedings, Conditionally Releasing from Criminal Liability, Injunction of a Prosecutor regarding a Punishment.
Simplified Criminal Procedures without Criminal Proceedings in the Trail
Keywords: Juridiskā zinātne