Joslu modeļi teksta uzdevumu izpratnes attīstīšanai matemātikā 1. - 3. klasē - Roze, Anna Dārija (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarbs sastāv no divām daļām – teorētiskās daļas un empīriskās. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīti aspekti sākumskolas vecumposma sagatavotībai problēmu risināšanā, kā arī teksta uzdevumu risināšanas stratēģijas, kas tiek piedāvātas kompetenču pieejas metodē, kā arī stratēģijas, ko piedāvā ārzemju izglītības sistēmas. Diplomdarba empīriskajā daļā veikta sākumskolas pedagogu aptauja par teksta uzdevumu izpratni 1. – 3. klašu skolēniem, kā arī pedagoģiskais pētījums sākumskolā X apvienotajā 1. – 3. klasē, kurā mācās 9 bērni, aprobējot joslu modeļu risināšanas metodi. Izstrādāti ieteikumi sākumskolas skolotājiem joslu modeļu ieviešanai mācību stundās. Darbā izmantoti 27 avoti, 2 attēli, 25 tabulas, 3 pielikumi. Atslēgas vārdi: matemātika, teksta uzdevumi, joslu modeļi, shematiska uzdevumu risināšana, Singapūras metode.

The thesis consists of two parts - the theoretical part and the empirical part. In the theoretical part of the work, the strategies for solving the problems of primary school age preparation, as well as the strategies for solving word problems, which are offered in the competence approach method, as well as the strategies offered by foreign education systems, are discussed. In the empirical part of the thesis, a survey of primary school pedagogues was conducted on the comprehension of word problems for students of grades 1 - 3, as well as a pedagogical study in primary school X in the combined 1st - 3rd grade, where 9 children study, approving the method of solving word problems through bar models. Recommendations have been developed for primary school teachers for the implementation of strip models in lessons. The work uses 27 sources, 2 images, 25 tables, 3 appendices. Keywords: mathematics, text problems, bar models, schematic problem solving, Singapore method.
Bar Models for Developing Comprehension of Word Problems in Mathematics in Class 1-3.
Keywords: Izglītības zinātnes; matemātika; teksta uzdevumi; joslu modeļi; shematiska uzdevumu risināšana; Singapūras metode