Purīnerģiskā divpadsmitā receptora 181. pozīcijas randomizēto variantu funkcionālā aktivitātes izpēte - Megnis, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2011)
Kopsavilkums Darba gaitā tika izvērtēta P2Y12R 181. pozīcijā esošās glutamīnskābes loma receptora mijiedarbībā ar agonistu ADP un antagonistu OSI-10110. P2Y12R varianti ar mutaģenizētu 181. pozīciju tika ekspresēti S. cerevisiae šūnās un aktivēti ar ADP, OSI-10110 un AR-C66096. Tika konstatēts, ka Glu181 aizvietošana ar pēc fizikāli ķīmiskās dabas līdzīgām aminoskābēm, var dažādi ietekmēt receptora un liganda mijiedarbību. Ar QSAR datu analīzi, tika konstatēts, ka P2Y12R Glu181 mijiedarbībā ar ADP un OSI-10110, būtiskas ir aminoskābes hidrofīlās un elektriskās īpašības. Glu181 mijiedarbību ar OSI-10110 nedaudz arī ietekmē aminoskābes fleksibilitāte. OSI-10110 uzrāda zemāku ietekmi uz ADP izraisīto P2Y12R funkcionālo aktivitāti, nekā AR-C66096. Atslēgvārdi: P2Y12R, Saccharomyces cerevisiae, funkcionālā analīze, QSAR.

In this study role of glutamic acid at 181th position of P2Y12 on receptor agonist ADP, as well as antagonist OSI-10110 interaction was examined. P2Y12R with replaced 181th amino acid was expressed in S. cerevisiae and activated with ADP, OSI-10110 and AR-C66096. It was found that Glu181 replacement with the physical and chemical nature similar amino acids, can variety affect a receptor and ligand interactions. QSAR data analysis shows that P2Y12R Glu181 interaction with ADP and OSI-10110 are affected by hydrophilic and electrical properties. Glu181 and OSI-181 interaction are affected also by amino acid flexibility. OSI-10110 shows a weaker effect at P2Y12R functional activity, than AR-C66096. Keywords: P2Y12R, Saccharomyces cerevisiae, functional analysis, QSAR.
Purinergic twelfth receptor 181st position randomized variant functional activity research
Keywords: Bioloģija