Uzņēmuma vērtēšanas metodes - Bērziņa, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir uzņēmuma vērtēšanas metodes. Darba mērķis ir izpētīt uzņēmuma vērtēšanas metodes un pieejas, pielietot vispiemērotāko metodi Apple Inc. vērtības noteikšanai un veikts secinājumus un izstrādāt priekšlikumus vērtētājiem, uzņēmuma vadībai un investoriem. Pirms darba izstrādes tika veikts pieejamās literatūras apkopojums. Bakalaura darbā ir aprakstītā vērtēšanas būtība, kā arī vērtēšanas pieejas – ieņēmumu, izmaksu un tirgus jeb analogā pieeja. Darba pētnieciskajā daļā tiek vērtēts uzņēmums Apple Inc. pēc naudas plūsmas diskontēšanas metodes un iegūtā vērtība tiek salīdzināta ar uzņēmuma pašreizējo vērtību tirgū. Bakalaura darba tika secināts, ka pastāv vairākas uzņēmuma vērtēšanas metodes – ieņēmumu, izmaksu un salīdzināšanas metode. Vērtētājam ir uzmanīgi jāizvērtē, kura metode būs piemērotākā attiecīgajam uzņēmumam un vērtēšanas mērķim. Apple Inc. vērtība ir tikai 0.14 reizes mazāka par tās tagadējo tirgus kapitalizāciju, kas parāda to, ka uzņēmums ir tikai nedaudz pārvērtēts tirgū un investoriem par ieguldījumu tajā nebūtu jāsatraucas.

The topic of the bachelor thesis is business valuation methods. The aim of the thesis is to study the methods and approaches of business valuation, to apply the most appropriate method for Apple Inc. and to determine the value of Apple and to draw conclusions and develop proposals for valuers, management, and investors. A summary of the available literature was carried out prior to the development of the thesis. The bachelor thesis describes the nature of valuation as well as the valuation approaches - income, cost and market or analogue approach. The research part of the thesis evaluates Apple Inc. using the discounted cash flow method and the resulting value is compared with the current market value of the company. The bachelor thesis concludes that there are several methods of valuing a company - the income, cost, and comparative methods. The valuator must carefully assess which method will be the most appropriate for the company and the valuation objective. Apple Inc. is valued at only 0.14 times its current market capitalisation, which shows that the company is only slightly overvalued in the market and investors should not be concerned about investing in it.
Business valuation methods
Keywords: Ekonomika; Ieņēmumu pieeja; Izmaksu pieeja; Analogā pieeja; Diskontētā Laudas plūsma; Tagadnes vērtība