Laika perspektīvas, apzinātības un apzinātības prakses saistības - Semko, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījums “Laika perspektīvas, apzinātības un apzinātības prakses saistība” ir veltīts laika perspektīvas un apzinātības saistībai, kā arī pārmaiņām, pēc apzinātības prakses. Pētījumā piedalījās 66 respondenti, vecumā no 18 līdz 28 gadiem. Pētījumā tika izmantotās Apzinātības piecu aspektu aptauja (Five Facet Mindfulness Scale, Baer, Smith, Hopkins, Krietmeyer, Toney, 2006), un Zimbardo laika perspektīvas aptauja (Zimbardo Time Perspective Inventory, Zimbardo & Boyd, 1999). Noskaidrots, ka zems apzinātības līmenis var būt saistīts ar negatīvu orientāciju uz pagātni (rs=-0,48, p<0,005), fatālistisku attieksmi pret tagadni (rs=-0,33, p<0,005). Atkārtotā mērījuma dati parāda, ka apzinātības prakse ir saistīta ar apzinātības līmeņa paaugstināšanos.

The study “The link between Time perspective, Mindfulness and Mindfulness Practice,” is devoted to studying the relationship of time perspectives and mindfulness to mindfulness practice and how it affects these indicators. The study included a survey of 66 respondents aged 18 to 28, using the Five Facet Mindfulness Scale (Baer, Smith, Hopkins, Krietmeyer, Toney, 2006) and the Zimbardo Time Perspective Inventory (Zimbardo & Boyd, 1999). It was established that low mindfulness can be related to a past negative time orientation (rs=-0,48, p<0,005), and a fatalistic view of the present (rs=-0,33, p<0,005). Data from a follow-up survey indicate that the practice of mindfulness correlates positively with increased mindfulness levels.
The link between time perspective, mindfulness and mindfulness practice
Keywords: Psiholoģija; laika perspektīva; apzinātība; apzinātības ikdienas prakse; time perspektive; mindfulness