Atrautās peļņas atlīdzināšana teorijā un praksē - Bērziņš, Uldis (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma ir “Atrautās peļņas atlīdzināšana teorijā un praksē”. Darbs sastāv no 3 daļām, kurās ir analizēti atrautās peļņas noteikšanas principi, kas attiecas uz līgumtiesībām un deliktu tiesībām, kā arī aplūkota atrautās peļņas noteikšana miesas bojājumu gadījumā un valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu gadījumā. Katra no minētajām daļām darba ietvaros ir sadalīta, atsevišķi aplūkojot tiesisko regulējumu un tiesību zinātnieku sniegtās atziņas, un atsevišķā nodaļā norādot tiesu prakses piemērus, par kuriem ir sniegti komentāri, vadoties no teorētiskajām atziņām. Darbā atklāti aktuāli problēmjautājumi, kas radušies civillietās un administratīvajās lietās sakarā ar atrautās peļņas noteikšanu. Tādi ir varbūtības faktors, kas saistīts gan ar atrautās peļņas apmēra noteikšanu, gan cēloņsakarības noteikšanu starp tiesību aizskārumu un atrauto peļņu. Vērtēta zaudējumu paredzamības un zaudējumu attalinātības principu ietekme uz atrautās peļņas noteikšanu. Attiecībā par atrautās peļņas atlīdzināšanu fiziskām personām, analizēts ir jautājums, vai cietušo personu interesēm atbilstošāka ir vienreizēja kompensācijas izmaksa, vai periodiski maksājumi. Kā arī aplūkotas tiesiskā regulējuma atšķirības Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas gadījumā. Minētie jautājumi ir izskatīti kā no teorētiskā, tā arī no praktiskā viedokļa, pamatojoties uz Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, Starptautiskajiem līgumtiesību unifikācijas aktiem, juridiskās prakses materiāliem un šajā tiesību disciplīnā izdotajiem Latvijas un ārvalstu tiesību zinātnieku teorētiskiem darbiem. Noslēgumā apkopotas galvenās problēmas, ar kurām nācās saskarties darba gaitā. Pamatojoties uz tām, atbilstoši izvirzītajam darba mērķim, izdarīti secinājumi un izteikti priekšlikumi, kas balstīti uz izskatīto jautājumu teorētiskajiem un praktiskajiem aspektiem.

The subject of the Master Thesis is „Compensation of Damages (incl. Suffered Loss and Gain Deprived Of) in Theory and Practice”. The work consists of three parts, in which the principles of damage scope quantification are analysed in the context of contract and tort law, as well as damage valuation in case of injury and harm caused by state institutions. Each of the mentioned parts is divided further, separately addressing legal regulations and the comments given by experts of legal sciences. A dedicated chapter contains examples and illustrations from court practice, which are being commented based on theoretical guidelines. The work reveals topical problematic arising in civil and administrative law cases in connection with quantification of lost profits, namely: link between the damage probability factor and the assessment of lost profits scope, as well as causation evaluation between invasion of rights and lost profits. The work highlights the foreseeability and damage remoteness rule effect upon quantifying of the lost profits. As for damage compensation to natural persons, the topic of disbursement policy is analysed therein – either lump sum or regular periodical allowance suits the interests of the injured better. Likewise the peculiarities of regulatory approach in case of damage imposed by state institutions are reviewed. The above topics have been reviewed from both theoretical and practical standpoints, building upon Latvian laws and regulations, International Contract Law Unification Regulations, general legal practice materials and articles on theory published by Latvian and foreign legal rights scientists. In the closing section a summary tells of the principal issues that surfaced upon compiling the work. Based on those, in accord with the objectives of this Thesis, conclusions have been drawn and suggestions expressed as regards the theoretical and practical aspects of the reviewed headlines.
Compensation of Unearnect Profits in Theory and Practice
Keywords: Tiesības