Lingvistikas žurnālos publicēto kopsavilkumu žanra analīze - Smilga, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Kopsavilkums kā zinātnisko rakstu apakšžanrs ir bieži iepriekš pētīts, lai gan pretrunīgie pētījumu rezultāti, kā arī kopsavilkumu komplicētā būtība veicina arvien jaunus pētījumus. Šī darba mērķis, galvenokārt, bija analizēt teksta etapu struktūru, komunikatīvo nolūku realizāciju un noteiktu valodas vienību lietojumu lingvistikas žurnālos publicētajos kopsavilkumos. Žanra analīzes veikšanai tika atlasīti piecdesmit kopsavilkumi, kas publicēti piecos dažādos lingvistikas žurnālos. Empīriskā pētījuma rezultāti liecina, ka teksta etapu struktūra un valodas vienību lietojums atsevišķos teksta etapos atlasītajos kopsavilkumos manāmi atšķīrās. Rezultāti norāda, ka specifiski struktūras modeļi var atšķirties ne tikai dažādos lingvistikas žurnālos, bet arī viena žurnāla publicēto kopsavilkumu ietvaros. Turpretim noteiktu valodas vienību lietojuma pārsvars atsevišķos teksta etapos var būt atkarīgs tieši no attiecīgā žurnāla. Atslēgas vārdi: ţanrs, zinātniska raksta kopsavilkums, teksta etapi, teksta etapu struktūra un modeļi, komunikatīvi nolūki, valodas vienības.

The abstract as a part-genre of the research article has been often explored in the previous studies; however, the contradictory results, as well as its complex nature still allow space for new research. This paper aimed at investigating primarily the move structure, realisation of the purposes and certain linguistic features in abstracts published in linguistic journals. Genre analysis was made of fifty abstracts published in linguistic journals. The empirical results of the analysis indicated that the move structure and linguistic features of separate moves vary considerably throughout the abstracts. The findings suggest that abstracts may follow specific structural patterns that are not necessarily typical for a particular journal, but may vary also at the level of abstracts published within one journal. On the contrary, the predominance of certain linguistic features in several moves might depend more on the particular journal. Key words: genre, abstract of the research article, moves, move structure and patterns, communicative purposes, linguistic features.
Genre Analysis of Abstracts Published in Journals of Linguistics
Keywords: Valodniecība