Aprūpes pārmaiņu organizēšanas iespējas neiroķirurģijas nodaļā - Šverina, Vija (Latvijas Universitāte, 2010)
Veselības aprūpes nepieciešamībai ir tendence pieaugt. Svarīgas sekas no izmaiņām ir tās, ka slimnīcās koncentrējas lielāks pacientu skaits, kam vajadzīga intensīvāka aprūpe, līdz ar to palielinās aprūpes personāla noslogojums. Bakalaura darba ,,Aprūpes pārmaiņu organizēšanas iespējas neiroķirurģijas nodaļā” mērķis bija novērtēt aprūpes darba organizāciju neiroķirurģijas nodaļā ar funkcionālo aprūpes modeli un noteikt aprūpes pārmaiņu organizēšanas nepieciešamību un iespējas. Tika izvirzīts pētniecības jautājums- kādas pārmaiņas nepieciešamas aprūpes darba organizēšanā, lai optimizētu aprūpes personāla darbu un uzlabotu pacientu aprūpi neiroķirurģijas nodaļā. Pētniecības metode- kvalitatīvi kvantitatīvā (novērošana, veicot vairāku grupu salīdzināšanu pēc kvantitatīvās skalas datiem). Pētniecības instruments- novērošanas protokoli. Pētījuma rezultātā tika iegūta atbilde uz pētniecības jautājumu. Atslēgas vārdi: aprūpes pārmaiņu nepieciešamība, aprūpes personāls, aprūpes darba organizēšana, funkcionālais aprūpes modelis, pacientu klasifikācija, neiroķirurģijas nodaļa.

The necessity of health care has tendency to grow. Important sequences from changes are that in hospitals increases the number of patients, who need intense care , so staff workload increases. Undergraduate work`s „Nursing organizing possibilities of changes in neurosurgical department” goal was to evaluate oganization of care work in neurosurgical department by nursing care delivery model and to determine care change organisation needs and opportunities. Was raised a question of research – what kind of changes are needed to optimize care staff work and to improve patient care in neurosurgical department. Method of research - qualitatively quantitative observation (that was performed by comparison of several groups using quantitative scale data). Tool of research – observation protocols. The result of study was obtained answer to the questions of research. Key words: nursing need for change, care staff , nursing organizing, nursing care delivery model, patient classification, neurosurgical department.
Nursing organizing possibilities of changes in neurosurgical department
Keywords: Medicīna